Марин Николов представя един объркващ съдебен казус днес след централната емисия Новини по NOVA

Как едно вдигане на такса смет обърка съд, кмет и граждани? Днес в “Темата на NOVA“ ще проследим абсурдната ситуация две съдебни решения да обявят едно и също действие за законно и незаконно едновременно.

Репортерът Марин Николов, заедно с операторите Димитър Славов и Пламен Иванов, хвърлят светлина върху един правен парадокс, който засегна близо 40 000 българи. Историята започва, когато част от тях завеждат дела срещу Община Свищов, за да докажат, че вдигнатата такса за битови отпадъци е в нарушение на закона.

В Административния съд са приети две жалби, които атакуват общинското постановление. Изненадата идва две години по-късно, когато става ясно, че съдебните решения по двете дела си противоречат. Според едното повишената такса смет е законна, а другото твърди точно обратното. Решават го два независими един от друг съдийски състава в един и същи съд.

Какво следва по случая, който би могъл да влезе като отделен казус в учебниците по право, гледайте в неделя, веднага след централната емисия Новини на NOVA.

Гледайте “Дело “Боклук“ в “Темата на NOVA“ днес след централната емисия Новини по NOVA.