След вкарването на подобни импланти в организма костната тъкан ще се възстановява по-бързо

Учени от Русия, Германия и Словения увеличиха биологичната активност на импланти с помощта на нано- и микрочастици на силиция и стронция, съобщават ТАСС и БТА. След вкарването на подобни импланти в организма костната тъкан ще се възстановява по-бързо, оповести пресслужбата на министерството на науката и висшето образование на Русия. 

YouTube – главен конспиратор на теорията за плоската Земя

"Учени извършиха комплексно изследване на специални композитни материали, известни като "скелети", за регенеративната медицина. Тези "скелети" позволяват бързо възстановяване на костите при фрактури и травми. Извършените биологични изследвания върху клетки показаха, че вкараните в структурата на "скелета" нано- и микрочастици на силиция и стронция повишават биоактивността му, а това означава, че костната тъкан ще се възстанови по-бързо", се казва в информация на пресслужбата.

Въпросните "скелети" са материали от тънки преплетени полимерни нишки. Те се поставят на мястото на счупването и са с роля на скелет за израстване на нови костни клетки. Нова костна тъкан израства около "скелета" и запълва мястото на счупването. Когато костта напълно се възстанови, полимерът се разтваря в организма. Макар вече да се използват подобни "скелети", възникват редица въпроси, свързани с ефективността им. Оказа се, че "скелетите" са с недостатъчно биоактивна повърхност, а това забавя процеса на регенериране.

НАСА ускорява плановете си да кацне на Луната

"За да се увеличи биоактивността, към полимера обикновено се добавя минералната костна съставка хидроксиапатит” - поясни експерът Роман Сурменев от Томския политехнически университет. „Ние обаче решихме да добавим също микрочастици на силиция и стронция. По този начин за пръв път извършихме комплексно сравняване на биоактивните свойства на "скелети" от обичаен хидроксиапатит и от добавени към него частици на силиция и стронция", каза още той.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.