Той се състоя в колумбийския пограничен град Кукута

Хиляди хора на благотворителен концерт за Венецуела в колумбийския пограничен град Кукута. Идеята да се съберат  пари за хуманитарна помощ за страната е на британския милиардер Ричард Брансън. Мястото на събитието е избрано, защото там се намира края на граничен мост, през който опозицията има намерение да внесе тонове хуманитарна помощ в събота. 

Концертите са на фона на сблъсъци и очаквано напрежение по-къно през съботния ден, когато опозицията може да опита да пробие блокадата на границите с Колумбия и Бразилия.

СНИМКИ ОТ КОНЦЕРТА ВИЖТЕ ТУК

Концертът в Колумбия, който включваше 35 испаноезични изпълнители, се състоя на моста "Тиендитас", свързващ Венецуела и Колумбия. Венецуелският опозиционен водач Хуан Гуайдо иска да използва този мост, за да започне днес да вкарва в страната си хуманитарна помощ.
Според Гуайдо, когото десетки страни признаха за временен президент на Венецуела, стотици хиляди хора във Венецуела са в риск заради недостиг на храна и лекарства, отбелязва ДПА. Но президентът Николас Мадуро, който се противопоставя на натиска да се оттегли от властта, разглежда хуманитарната помощ като претекст за военна интервенция на САЩ и не иска да я пропусне.

Концертът, който беше кръстен "Венецуела лайв ейд", има за цел в рамките на 60 дни да бъдат набрани 100 милиона долара за хуманитарна помощ. Брансън заяви, че концертът се е състоял "в ден на надежда". Певци призоваха за "свобода", докато публиката скандираше: "Правителството ще падне".

"Нашата надежда е, че властите във Венецуела ще видят тези страхотни хора, буквално стотици хиляди. И войниците ще постъпят правилно и ще пуснат тези толкова нужни лекарства, които са дарени от много държави в цяла Южна Америка", каза Брансън.

Поддръжниците на Николас Мадуро организираха контра събитие от другата страна на границата, в другия край на моста, който от две седмици е блокиран от венецуелски военни. Според Мадуро, участниците в концерта от колумбийска страна, извършват престъпление и дават одобрението си за военна интервенция.

Той беше по-малоброен и целеше да покаже, че във Венецуела няма криза. Мадуро нарича камионите с храни и лекарства "американска маневра" и изпрати войници да спрат керваните.

"Това са хора, които пеят за мир. Пеят за приятелство и братство, а не за война. Не за империалистическата интервенция в родината на Боливар", каза министърът на културата на Венецуела Ернесто Виехас.

Напрежението в страната ескалира отново, след като венецуелски военни стреляха по група хора на границата с Бразилия и убиха двама души, а други 15 бяха ранени. Хората се опитвали да предотвратят блокирането на пътя на хуманитарната помощ от съседните държави.

Двама души бяха убити на границата на Венецуела с Бразилия

В събота венецуелското правителство нареди да бъде затворена частично границата с Колумбия само часове преди началото на подкрепяния от САЩ план да бъде доставена хуманитарна помощ, предаде Асошиейтед прес. 

В Twitter венецуелският вицепрезидент Делси Родригес съобщи, че правителството нарежда временно да бъдат затворени три гранична пункта в щата Тачира поради "сериозните и незаконни заплахи" срещу мира във Венецуела и венецуелския суверенитет, идващи от колумбийското правителство.

Пограничният район е мястото, откъдето привържениците на опозиционния лидер Хуан Гуайдо искат да доставят няколко тона спешни доставки с храни и лекарства, докарани по въздух през последните дни в Колумбия от правителството на президента Тръмп, отбелязва Асошиейтед прес. 

Русия пък обвинява Вашингтон, че се опитва да въоръжи опозицията. Съединените щати планират да извършат "мащабна провокация" на границата на Венецуела с хуманитарната помощ и прехвърлят спецчасти и бойна техника в района за нейната подготовка. Това заяви вчера говорителят  на руското външно министерство Мария Захарова. Според нея това ще доведе до сблъсъци между привърженици и противници на властта и ще стане "удобен предлог за силова акция по отстраняването на настоящия легитимен президент на страната". 

Тази нощ генералният секретар на ООН Антонио Гутереш призова всички страни в конфликта да избягват насилието. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.