Димитър Костов благодари на своите колеги за отличната съвместна работа и професионалната подкрепа

Подуправителят на БНБ Димитър Костов подаде оставка, съобщиха от банката.

„Извършената интензивна работа в управление „Банков надзор“ през последните няколко години и осъществяването на основната част от планираните реформи ми дадоха основание към средата на мандата ми през 2018 г. да помоля за неговото предсрочно прекратяване”, каза Костов. И допълни, че е забавил изпълнението на намерението си заради многото ангажименти, свързани с управлението на „Банков надзор“ предвид плановете за присъединяване към Единния надзорен механизъм (ЕНМ).

Активите на инвестиционните фондове у нас са се увеличили с 332,9 милиона за година

Според Костов "моментът е подходящ и от гледна точка на хоризонта за ефективното присъединяване към ЕНМ, където прегледът на активите и стрес тестът на ЕЦБ ще бъдат само началните етапи от един по-комплексен процес”.

„С цел добро управление и приемственост в този процес, по мое мнение, е препоръчително на настоящия етап да бъде потърсен нов ръководител на банковия надзор с шестгодишен хоризонт”, добави Костов. Той благодари на членовете на Управителния съвет и на всички колеги в БНБ и банковия сектор за отличната съвместна работа и подкрепата.

„Алтернатива файненшъл“ чака и лиценз за електронни пари от БНБ

От управата на БНБ също благодариха на Костов за "проявяваната висока отговорност и професионализъм, многобройните реализирани проекти и цялостния принос към работата на централната банка във важни за нея и за банковата система етапи от 2005 г. досега".

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.