Сънародниците ни ще бъдат обединени около силата на духа, както и красотата на българския фолклор

Българи в 16 държави, в повече от 30 града и над 50 села в България заиграха едновременно хоро на връх Националния ни празник 3-ти март.. Мащабната патриотична проява е под знака на инициативата „Пробуждане с хоро“, организирана за четвърта поредна година от „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“, предаде БГНЕС.

СНИМКИ ОТ ПРАЗНИЧНИЯ 3 МАРТ НА ШИПКА ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА НИ

Освен в България световната инициатива ще се проведе едновременно в Австралия, Англия, Аржентина, Белгия, Гърция, Испания, Италия, Малта, Молдова, Сърбия, САЩ, Украйна, Франция, Холандия, Шотландия.

СНИМКИ ОТ ХОРОТО В СОФИЯ ВИЖТЕ ТУК

И тази година основен домакин на събитието е паркът „Заимов“ в София. От 12 до 16 часа всички ценители и радетели за хармонията и неповторимостта на българското хоро и танц могат да се включат съвсем свободно в грандиозното събитие. Паралелно хиляди българи, фолклорни ансамбли, професионални групи и любители от различни градове и села в България и десетки страни по света се хващат за ръце, за да отбележат по най-патриотичния начин 141 години от Освобождението ни.

Варна почита националния празник с изложби, шествие, концерт и заря

Организаторите са приготвили и много изненади и богата музикална и танцова програма. За първи път тази година два конкурса ще допринесат допълнително за настроението на всички. Те носят имената – „Обичам България“ и „Хляб за любов“.

„Обичам България“ ще разчита на професионално и експертно оценяване на красотата и неповторимостта на българската народна носия. Компетентното жури в състав доц. д-р Веселка Тончева от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН, Магдалена Петрова от “Български шевици” – Добрич и дизайнера Райна Ганчева ще следят и оценяват уникалността и най-вече автентичността на народните ни носии на присъстващите на събитието в парка „Заимов”. Ще бъдат отличени победители в 3 категории – мъжка, дамска и детска носия. Всеки от победителите ще получи лична, професионална фотосесия със своята носия, за да запази спомена за преживяното и за поколенията си.

3 март - празникът на българите (ГАЛЕРИЯ)

„Хляб за любов“ е за всички онези, чиято силна страна е месенето и правенето на традиционната българска погача. Най-красивата и вкусна питка ще донесе на собственика си парична награда от 100 лева. А всички погачи ще бъдат споделени с участниците в „Пробуждане с хоро“. Донесете своята питка омесена с майсторлък и участвайте в този конкурс!

Няколкочасовият празник, в който ще се включат много народни певци и оркестри ще донесе онази доза родолюбие, която ще покаже, че България я има, ще я има и е по-силна от всякога.

141 години от освобождението на България земята ще стане една длан, на която всички българи ще заиграят хоро!

ВСИЧКО ЗА ПРАЗНИКА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.