Световноизвестният режисьор, сценарист и продуцент представи най-новия си филм „Етер“

Световноизвестният полски режисьор, сценарист и продуцент Кшищов Зануси пристигна в София за 23-ия София филм фест, за да представи най-новия си филм "Етер", чиято премиера беше преди месеци на фестивала в Рим. Киноманите ще могат да видят специална ретроспектива от избрани негови филми.

Зануси ще получи Наградата на София на Столичната община за своя принос към изкуството на киното. 

Освен най-новия филм на Зануси "Етер", публиката на 23-тия СФФ ще може да види и кинодебюта на известния режисьор "Структурата на кристала" (1969) - психологическа драма за приятелството, кариерата и смисъла на щастието.

Роден във Варшава през 1939 г., Зануси завършва физика във Варшавския университет (1955-1959), философия в Университета в Краков (1959-1962) и режисура в Държавната театрална и филмова школа в Лодз (1960-1966), а новият му филм отново съчетава в едно всичките му професии. През 1994 година режисьорът е избран за председател на Европейската организация за аудиовизуална култура EUROVISION със седалище в Рим. От 1999 година е президент на Европейската федерация на създателите на аудио-визуални продукти FERA. Той е един от първите полски творци, които започват да правят копродукции (Германия, Италия, Франция). "Етер" също не е изключение - творбата е резултат от съвместните усилия на Полша, Украйна, Унгария и Литва. Днес Кшищоф Зануси е професор по кино и телевизионна режисура във Висшата академия за филмово и телевизионно изкуство в Лодз, Полша, консултант на Комисията по култура на Ватикана, един от основателите на Европейската филмова академия. Професор Зануси води лекции в Националната филмова академия във Великобритания, в киноинститутите в Белград, Будапеща и др. Носител е на редица престижни полски и международни награди и отличия. Сред тях са наградата "David di Donatello", Кавалерският кръст на Ордена на възродена Полша, Командорски орден за изкуство и литература (Франция), както и много международни награди за филмите му от Кан, Венеция, Москва, а също и за цялостно творчество и принос в европейската филмова култура.

Репортер: Юлия Димитрова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.