По думите му няма как нещо, което е изоставено от половин век, да бъде оправено за дни

Въпросът със сградите паметници на културата е изключително сериозен, но основният проблем е че те са частна собственост. Така министърът на културата Боил Банов коментира резултатите от одита на Сметната палата.

„От началото на моя мандат проблемите със сградите търсят решението си всеки ден. Когато нещо е изоставено половин век, не може да бъде оправено за 5 дни. Има безхаберие и безстопанственост. Огромна част от тези архитектурни паметници се намират в ръцете на частни собственици. Те трябва да бъдат мотивирани да оправят своите сгради. Това е сложен процес. Ние сме тези, които ги провокираме да правят съответните необходими ремонти, но собственикът е този, който трябва да вземе решение да ремонтира собствеността си”, каза в студиото на „Здравей, България” министърът Боил Банов. Според него Министерството на културата се стреми много стриктно да спазва закона.

Паметници на културата в риск (ОБЗОР)

„Трябва да има съвместна работа на държавата с общините. Опитваме се да направим модерно хранилище, в което да бъде събран целият архив за състоянието на сградите. Заедно с дигитализацията, това ще реши много проблеми", смята Банов.

По думите му ипотекирането и обновяването на сградите паметници на културата е възможно и в момента. „Очакваме законопроектът на общините. Те знаят какви са стъпките, които са необходими. Ние ще ги подкрепим”, каза още Банов. 

Защо 90% от сградите -паметници на културата са в опасност?

Проблемът с ипотекирането на архитектурните сгради коментира и зам.-кметът на София Тодор Чобанов. „В София има над 800 сгради паметници на културата. Самият факт, че нито министерството, нито някоя община е успяла някога да приложи закона, говори много. Събрахме сериозна група от общински съветници, външни експерти, и сме изработили много по-лесен за прилагане механизъм. Вече сме го предложили на колегите от Националното сдружение на общините и на депутатите от комисията по култура.Това ще позволи, когато има случаи на недобросъвестни собственици, да се преминава към извършване на ремотни дейности”, заяви Тодор Чобанов.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.