Гледайте туристическото предаване тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA

Пътешествениците от “Без багаж“ продължават разказа си за древните вярвания на японците - шинтоизъм и будизъм, тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA. Игрите на стихиите и природните събития са накарали японците да вярват, че всичко това има нещо общо с божествените същества Ками. За тях всяка част от природата има духове. Малко по малко те започнали да правят постройки за тях, за да им покажат респект и ги нарекли джинджа или светилища. И това се случило много преди да навлезе в Япония будизма.

В ранните дни на шинтоизма не е имало шинтоистки светилища. Поклонниците се събирали и изпълнявали обикновени обреди близо до свещени предмети като дърветата сакаки, които днес присъстват във всеки храм.

Днес светилищата в Япония са предимно места, където хората могат да се молят. Понякога в тях се провеждат церемонии като сватби и събития за деца. Посещават се предимно в определени празници или от хора, които искат нещо.

Много от тях имат специфично предназначение. Има светилища за бременни жени, които искат безопасно раждане, има за рибарите, които се молят да се върнат безопасно от морето, има дори и такива за постигане на сексуално удовлетворение. Домовете и офисите също имат малки Шинто светилища, които да предпазват от злите духове, от пожари, земетресения и тайфуни. Повечето Шинто светилища се считат за жилища на богинята на Слънцето.

Гората също се смята за ками.  Има стотици свещени планини и свещени водоеми, свързани с водни божества, водопади, за които се смята, че са обитавани от дракони и божества.

Гледайте “Без багаж“ тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA.