Посещението в мигрантски център беше обявена като част от официалната програма на Папата

Бежанци у нас – в очакване на Папата. Визитата в мигрантски център беше обявена като част от официалната програма на Папа Франциск в България през май. От Агенцията за бежанците все още очакват официално да бъдат информирани за намеренията на Светия Отец, но неофициално, някои мигранти вече се подготвят за предстоящата височайша визита.

Милиарди хора по целия свят следват всяка негова дума.  А жестът, който прави в навечерието на Възкресение казва повече от всичко. 

ВИЗИТАТА НА ПАПАТА: Стотици деца се надяват на първо причастие от Светия Отец

Той го прави на един определен ден - Велики Четвъртък. Това е умиване на нозете на 12 представители от народа. Той избира немощни, бедни, отхвърлени от обществото, на които умива нозете и ги целува, обясни председателят на Епископската конференция на Католическата църква у нас  Н. Впр. Монс. Христо Пройков.  

Затова въпреки натоварената си програма, не е изненада, че планира да посети и мигрантски център у нас. Наричат ги социалната служба на Римокатолическата църква. И у нас Каритас помага на болните, слабите, самотните, а и на онези, които бягат от ужаса на войната.

Все още не е ясно в кой точно беженски център ще отиде Светият Отец, но Ахмед от Афганистан се надява това да е „Военна рампа”, където самият той живее със сестра си. 

„Това, че Папата ще дойде, е една много хубава новина. И се надявам да не съм на работа тогава, за да мога да го видя на живо. Няма никакво значение на кой Господ се молиш, ние всички сме хора”, каза той.  

И Ахмед, и Сомайе се надяват визитата на Светия Отец да подобри условията на живот в центровете и да накара хората у нас да ги приемат по-добре.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.