Идеята е да се отключи въображението на децата, казва актрисата Елена Петрова

Състезание мотивира деца от 5-ти и 6-ти клас да обърнат повече внимание на езика и на речта си. То се казва „Пазим езика си” и тази година се провежда за втори път.

„Езикът е важен за нашето самочувствие като хора, като българи. Миналата година беше пилотно издание на това състезание, тази година то става национално. В предишното издание имаше огромен интерес, защото има интересен, любопитен подход, който да накара учениците игрово, без страх, да се включат в надпревара и да осъзнаят в някаква степен, колко те самите понякога са далеч от книжовността и книжовните норми”, коментира в ефира на "Здравей, България" Доротея Николова – журналист и съставител на част от изпитните задачи.

„Идеята е да се отключи въображението на децата и чрез езика те да могат да споделят това, което понякога с родителите или с учителите не споделят. Аз съм сигурна, че в тази възраст децата имат огромна фантазия и трябва да разберат езикът колко мощно оръжие е”, заяви актрисата Елена Петрова.

От 13-ти март до 15-ти април всички деца от 5-ти и 6-ти клас от цялата страна могат да се запишат за състезанието в своите училищата при директорите или при своите преподаватели по български език и литература, или на сайта на Сдружение „Живата вода”.

Целия разговор гледйте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.