Естефания Мелендес живее от 10 години в България, но активно следи ситуацията в родината й

„В днешно време ми е трудно да възприема как живеят хората във Венецуела. Минималната заплата е около 5 американски долара. Не знам как се оцелява в ситуация, в която освен че нямаш пари, има и инфлация”. Това коментира Естефания Мелендес в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините”.

Тя е родена във Венецуела, но е омъжена за българин и 10 години живее у нас. Въпреки това тя активно следи политическите процеси в родината си. 

Извънредно положение във Венецуела: Искат международна помощ

Според Естефания във Венецуела е на лице социална нестабилност, а държавата е "много опасна". „Могат да те убият заради чифт обувки”, споделя Естефания. По думите ѝ дори хората с пари не могат да си набавят необходимите им неща, а въпросът със здравеопазването е „скандален”, тъй като липсват всякакви лекарства.

САЩ заделят 500 милиона за "преход към демокрация" във Венецуела

Леля ѝ е близка с Хуан Гуайдо. Тя е имигрирала в Аржентина заради политически преследвания. Неотдавна Гуайдо се е срещнал с нея при посещение в страната. „Той ѝ е вдъхнал надежда, казал ѝ е: „Ако стане нещо с мен, трябва каузата ни да продължи. Не може да зависи това само от един човек, а от целия венецуелски народ””, сподели Естефания. Според нея много хора ще се завърнат, за да възстановят Венецуела.

Естефания определя като важно това да се разбере, че не става въпрос само за Мадуро, а за всичко това, „което стои зад него и което той представлява”. Тя добави, че президентът не може да разчита дори на подкрепата на въоръжените сили, защото по нейни думи те се занимават с незаконна дейност като наркотрафик, контрабанда на злато и отвличане. „Докато Мадуро е на власт, всички зад него ще могат да продължат с незаконния си бизнес”.

Естефания и Хуан Гуайдо са учили в различните факултети на един и същ университет по едно и също време. Тя разказва, че са били част от силно активно студентско движение. „През 2007 г. Чавез предложи промени за една още по-радикална конституция – изцяло комунистическа. Студентското движение искаше да се бори срещу това. Бяха много активни. Гуайдо беше един от лидерите му”, разказва венецуелката. За нея лидерът на опозицията е продукт на едно поколение, което иска "децата му да имат бъдеще във Венецуела, а не да емигрират".  

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.