Те са били в животновъден обект на земеделец от село Лисец

Около 12 хиляди птици са били умъртвени по хуманен начин в животновъден обект в ловешкото село Лисец заради птичи грип. Това съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ в Ловеч д-р Росен Федерчев, цитиран от БТА.

Откриха инфлуенца по птиците в две хасковски села

Проби от Националната референтна лаборатория към Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт са потвърдили на 13 март наличие на заболяването "инфлуенца по птиците (H5)" във фермата. Федерчев допълни, че са предприети всички предписани мерки от БАБХ. Незабавно е свикана областната епизоотична комисия, на която са присъствали всички институции, имащи отношение по предпазването от разпространение на заболяването.

Граждани на протест пред БАБХ заради птичия грип (ВИДЕО)

"Унищожени са абсолютно всички птици във фермата", каза Федерчев и добави, че до момента няма данни за други огнища в областта. Той посочи, че има съдействие от всички институции, както и от собственика на фермата с регистрираното заболяване. Птиците са били отглеждани за производство на патешки черен дроб в месопреработвателни предприятия, основно за износ.

Птицевъди се опасяват, че мерките срещу птичия грип ще унищожат бизнеса

Според директора на ОДБХ няма опасност заразена продукция да е стигнала до потребителите. Заместник- областният управител Илиян Тодоров заяви, че се извършва почистване и дезинфекция на обекта. Всички птици са умъртвени. Останките им се съхраняват в помещения и поетапно се изгарят, като процесът се очаква да приключи до два дни.

Откриха две огнища на птичи грип в Хасковско (ВИДЕО)

„Населението е предупредено за мерките, които се предприемат”, поясни кметът на Лисец Пламен Върбановски. Той допълни, че в селото около 100 души отглеждат птици. Те са предупредени да гледат животните си в закрити помещения.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес