То е изтекло в края на 2017 г.

Сградата „Златен век” в столичния квартал „Лозенец”, която се строи от собствениците на фирма „Артекс”, може да се окаже без валидно разрешително за строеж. Това стана ясно от думите на главния архитект на столицата Здравко Здравков. Той отново не скри, че в хода на размяната на строителни книжа през годините е получавал и есемеси от фамилия Мирянови, собственици на „Артекс”.

Главният архитект два пъти отказал да продължи строителното разрешително на 34-етажната сграда. Последният отказ Здравков не могъл да изпрати, защото инвеститорът сам се отказал от идеята да подновява строителните книжа.

Небостъргачът "Златен век" - с изтекло разрешително за строеж?

„Те оттеглят искането си за презаверка на 03 февруари 2017 от арх. Мирянов, той иска прекратяване на административното производство образуване декември месец, като той посочва, че предстоят промени в нормативната уредба и той изтегля искането и държи да му върна парите – тези средства за презаверяване за 260 000 лева”, каза главният архитект.

А промените на нормативната уредба вече станаха известни като поправката „Артекс”. Чл. 153 от закона за устройство на територията вече гласи, че строителството на високите сгради може да продължи не 5, а десет години. Законът обаче не важи със задна дата.

„Разрешението за строеж не е удължавано то следва да се счита, че след като законодателят казва, че този член 153 няма обратно действие, следва да се счита, че за този строеж важат старите правила пред 2017 г. и разрешението за строеж е следвало да бъде презаверено до 2018 г.,  какъвто акт не е направен, дали е законно или незаконно нека се произнесе ДНСК”, заяви Здравко Здравков.

Започва пълна проверка на спорните имоти на властта (ОБЗОР)

От ДНСК отказват да коментират казуса. Директорът ще изчака да приключи проверката. Такава вече е имало – през януари. Тогава нарушения не са открити от строителния контрол. От Инициативния комитет „Лозенец” искат незабавно спиране на строителството.

 „Когато една сграда се строи с изтекло разрешение, тя е незаконна, строителството е незаконно. В такъв случай се издава акт за спиране на строителството и цялото незаконно строителство трябва да бъде премахнато. Става все по-трудно то да бъде категоризирано като законно”, каза Воислав Тодоров от Инициативен комитет „Лозенец”

Освен строителни книжа, между собствениците на строителната фирма и главния архитект се разменяли и есемеси, но какви точно не стана ясно.

СТРОЕЖ НА БРЕГА КРАЙ АЛЕПУ: Има ли нарушения?

„Не са псалм 91. Когато има огромен материален интерес и очакванията на инвеститорите са големи, когато нещата не се случват, както те са очаквали, естествено, че започват да упражняват всякакъв възможен натиск. Като съм седнал на този стол, трябва да знам, че и това го има в куверта”, добави главният архитект.

Главният архитект подчерта още, че въпреки че на документи в сградата трябва да има офиси, инвеститорите вече предлагат на пазара жилищни помещения. Практическата промяна на сградата от административна в жилищна също не било обект на неговия контрол.

Артекс”: Имаме всички документи за „Златен век”

От строителната компания „Артекс” обявиха, че имат всички документи за строителството на небостъргач в столичния квартал „Лозенец”.

„Във връзка с появилите се неверни твърдения от последните дни относно законността на строителството на сграда „Златен век“ ръководството на Артекс Инженеринг декларира, че проектът се изпълнява изцяло в съответствие с действащото българско законодателство и притежава всички необходими действащи законови документи за това”, заявяват от компанията.

От „Артекс” уточняват, че разрешението за строеж е издадено на 26 януари 2007 г. а през 2010 г. е издаден протокол за откриване на строителната площадка и определяне на строителна линия и ниво. През 2012 г. разрешителното за строеж е презаверено за 5 години. Но през 2017 г. са приети промени в ЗУТ и срокът на валидността му е удължен на 10 г. от датата на започване на строителството. Тази за сградата „Златен век” била 11 януари 2010 г.

„При така приетия законов текст и с оглед факта, че сградата от самото начало (от 2007 г.) е категоризирана като 2 категория строеж по ЗУТ, не е необходима презаверка на разрешението на строеж преди 11.01.2020 г. и строежът й е законосъобразен”, заявяват от „Артекс”.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.