Плажът е известен от финалната сцена на филма „Оркестър без име”

Строеж на Шофьорския плаж в местността Алепу близо до Созопол. Той е известен като плажът от последната сцена на филма „Оркестър без име”. В интервю за NOVA от фирмата-строител обясниха, че са започнали укрепване на свлачище. А вилното селище, което предстои също да се построи там, всъщност трябвало да покрие разходите по укрепването.

Започва строителство на ваканционно селище на плажа до местността "Алепу"

Строителните работи започнали в средата на октомври. От фирмата обясняват, че укрепват свлачището, което се активизирало преди няколко години. Това бил първия етап от строителството на ваканционно селище.

„Комплексът не е разположен на плажа. Той изглежда, че е на плажа, тъй като това, което виждате в момента, това са основите, те са реално под земята, където е било възможно преди свлачището да  бъдат построени тези сгради”, заяви Веселин Колев, архитект на обекта.

„Можете да видите пътя, който пропадна и ние решихме да действаме преди, недай Боже, да имаме нещастен инцидент. Това е път, по който минават през летния сезон много коли, автобуси, пешеходци, които се разхождат”, заяви Радослав Котларов, изпълнителен директор на фирмата-строител.

От фирмата обясняват, че теренът бил урбанизиран, както десетки други в района и бил част от общия устройствен план на община Созопол. Укрепването на свлачището било техен ангажимент. Операцията обаче била скъпа и затова следващият етап било изграждането на вилно селище.

„Всеки един такъв проект има и финансова рамка, която, за да се изпълни, е необходимо да има, освен това много скъпо струващо съоръжение, да направим и комплекс. Реално сградата ще спомогне укрепването на свлачището с нейната тежест”, заяви Радослав Котларов.

Вилното селище било планирано с площ от 7 000 квадратни метра.

С 2-3 етажа, тук няма да се издигне някакъв небостъргач. По проект това е една стъпаловидна структура, която ще пълзи по терена”, обясни архитектът.

Имали всички разрешения, от всички институции. РИОСВ започна проверка, но резултатите ще бъдат обявени до дни. От ДНСК пък отговориха писмено, че строежът не е от тяхната компетенция и разрешението е издадено от архитекта на Община Созопол.

Работата по укрепването на свлачището трябва да приключи до края на месец март. Строителите са категорични, че дейности през активния туристически сезон няма да бъдат извършвани. Обещават и свободен достъп до плажа.

„Всеки един плаж е изключително държавна собственост. Ние това го знаем много добре, имаме голям опит с концесионирането”, заяви Котларов.

Репортер: Цеца Алексова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.