Най-голямата организация за защита на човешките права обяви, че ще го оспорва в съда

Губернаторът на южния американски щат Джорджия се очаква да подпише закон, с който беше забранено прекъсването на бременността, ако лекарят установи, че плодът има сърдечен ритъм, предаде БГНЕС. Вчера Законодателното събрание одобри закона, който вече беше определен като един от най-строгите законодателни актове за аборта в САЩ.

Темата за аборта е един от най-противоречивите въпроси в страната и редица щати вече опитаха да наложат ограничения върху прекъсването на нежеланата бременност.

Долната камара на Законодателното събрание на Джорджия одобри „закона за сърдечната дейност“, който забранява да се извършва аборт, ако плодът има сърдечен ритъм – след 6-та седмица – нещо, което се случва в момент, в който повечето жени дори не знаят, че са бременни.

„Джорджия цени живота. Ние защитаваме невинните и говорим вместо тези, които не могат да се защитят“, посочва губернаторът републиканец Браян Кемп в изявление,в което поздравява законодателите за решението им да подкрепят закона.

Най-голямата организация за защита на човешките права в страната– Съюза за американски граждански свободи, обяви, че ще оспорва закона в съда. Върховният съд на САЩ легализира абортите в цялата страна през 1973 година.

Джорджия е важна дестинация за заснемане на различни филмови и телевизионни продукции, като редица известни холивудски звезди заплашиха да преместят снимките си другаде, ако законът бъде подписан официално. Под писмото с предупреждението, отправено към законодателите се подписаха актрисата алиса Милано и колегите й Алек Болдуин, Ейми Шумър, Бен Стлър, Сара Силвърман, Миа Фароу и десетки други. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.