Международна спасителна мисия в размирната Ивица Газа

Това е една история, която ще ви разтърси със сигурност. Отиваме в един свят, раздиран от престрелки и бомбардировки десетилетия наред. За Ивицата Газа обикновено говорим в контекста на Израело-палестинския конфликт - кървави демонстрации и безредици, политическо напрежение, куршуми, бомби и жертви.

Редом с чисто човешката трагедия на хиляди семейства, един друг аспект от конфликта остава встрани. Сред бомбите и куршумите съществуват работещи зоологически градини. На тази малка територия от около 300 кв. км има няколко такива места. И без каквато и било официална класация, те носят славата на най-зловещите зоопаркове на планетата.

Този в град Рафах е сред местата за отдих на изстрадалите жители в Газа. Тесните, ръждясали клетки на най-старата зоологическа градина там са пръснати сред разруха, прахоляк и мръстотия. „Очевидно е, че картината в зоопарка е тежка и то не само спрямо приетите международни стандарти. Клетките са малки, претъпкани с животни. Някои от животните са болни – имат заболявания на ставите и кожни инфекции. Животните никога не са били ваксинирани.“ – разказва д-р Амир Халил от организацията за защита на животните „Четири лапи“.

Спасяват животните от най-зловещия зоопарк в света

Преди няколко години, когато екипи на организацията се заемат със задачата да помогнат на страдащите животни, основен проблем се оказва храната и лекарствата. Заради крехкото примирие в размирния регион и дългите периоди, в които достъпът до Ивицата Газа е напълно блокиран, в зоопарка не могат да осигурят нито храна, нито средства за лечение. Според Джехад Джума много от животните просто умират. Няма пари да бъдат спасени. „От 6 свойки лъвове, остана само една. От 3 двойки хиени, сега са само две. От 9 лисици, оцеляха 3“, пресмята той.

Ако през 2004 г. зоологическата градина е разполагала със 120 животни, днес те са около 50. За да не стоят клетките празни, някои от загиналите са препарирани и зловещо надничат през решетките.

Логично е да се запита човек, как тези животни все пак са се озовали в Газа? Един от каналите е през тайните тунели между Газа и външния свят. По-голямата част от този подземен лабиринт вече е унищожена, с което нелегалният трафик на животни е сведен до минимум. Лъвицата Сабрин е преминала през тези тунели и така се е озовала в затворения вече зоопарк „Ал Бисан“ в Газа. След поредната бомбардировка през 2014 г. клетката, в която са живели с нейния партньор Султан, била разрушена. „Двата лъва са оцелели след бомбардировката. С тях е имало още един, който е загинал от ракетите. В продължение на 56 дни гледачите не е имало как да почистят клетката. Лъвовете са били без храна и вода!“, обяснява д-р Халил, посетил мястото, непосредствено след поредната доза ракетен обстрел в Рафах.

Историята на други два лъва – Мона и Макс е не по-малко драматична. Заради липса на пари, от зоопарка ги продават за 7000 щатски долара. Двата лъва са купени от палестинец, който искал да зарадва внуците си. Величествените котки започват труден живот в средата на бежански лагер. След трудни преговори от „Четири лапи“ все пак успяват да ги спасят и изведат от Газа.

Ситуацията в зоопарка в Рафах се усложнява в началото на 2019 г., когато четири лъвчета загиват в студа. Освен това, ветеринарят в зоологичеката градина отрязва по брутален начин ноктите на една от оцелелите през зимата женски с градинска ножица. Нелепото обяснение на доктора било, че така децата можели да си играят с животното в безопасност. мОсакатяването на 14-месечната лъвица предизвиква силен отзвук по целия свят. 

Повечето от спасените жертви на насилието в Газа ще продължат своя живот в Йордания, в най-красивата планинска част на хашемидското кралство. На площ от 110 хектара фондацията „Ал Мауа“ под контрола на Йорданския краски двор е изградила две убежища, където всяко спасено животно може да разполага с обширна територия. 

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.