Това провери Георги Георгиев в рубриката си "На твоя страна"

Храни с изтекъл срок на годност на пазара. Търговци и производители манипулират етикетите, които указват докога е годен продуктът, сигнализират потребители. Достига ли стара и опасна храна до нас – провери Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.

Само в Агенцията по храните годишно постъпват десетки сигнали за стари продукти по щандовете. Най-често става дума за лепене на етикет върху етикет, добавяне на стикер с произволен срок на годност или объркване на потребителите с различни означения като „използвай преди” и „най-добър до”.

Лъжат ли ни търговци и производители със срока на годност? Вижте какво показа проверката на NOVA.

Как се борим със загубите на храни в България?

Докато пазарува в магазин от голяма верига в столицата преди месец, Ралица попада на пилешко филе в тарелка, чийто срок на годност я притеснява. "На 17 февруари отивам на пазар – и поглеждайки етикета виждам, че е с изтекъл срок от 14 февруари. Когато попитах в магазина защо това се случва, казаха, че забравили да го махнат”, коментира потребителката. 

Според „Активни потребители” става дума за нарушение от страна на търговската верига. „Тя би трябвало да е махнала тази стока след датата на срока. Особено големите търговски вериги правят това със софтуер, така че няма никакво извинение да намираме такива продукти на техните щандове”, обясни Сергей Иванов от асоциацията.

За манипулиране на етикети със срок на годност на храните сигнализират и други наши зрители. Разгледахме сигналите заедно с експерта от „Активни потребители” д-р Сергей Иванов. Първо – натъкваме се на преналепяне на етикети. „Не е ясно дали производителят или търговецът го е направил, но това категорично е нарушение. Минималният риск е, че този продукт просто ще е загубил вкусовите си качества. По-сериозният риск обаче е, че при чувствителни на микробиологично разваляне продукти може да се стигне до натравяне. Не може на една и съща опаковка да имаме два различни срока на годност. Ако има такива, гледайте срока на оригиналния етикет, а не този на допълнителния”, коментира Иванов.

Фирмите трудно даряват храна с изтичащ срок на годност

От БАБХ пък заявиха, че няма категорични правила за изписване на срока на годност на храните. „Ако той е изписан ръчно, това не подлежи на санкция, но не може да бъде манипулиран след първичното му поставяне”, обясни Кремена Стоева от Агенцията по храните и допълни, че техните проверки също са установили подобни манипулации. „Не можем да обхванем едновременно цялата търговска мрежа, тъй като магазините са твърде много в страната”, допълни Стоева. 

От сдружението, обединяващо търговските вериги в бранша, отказаха да обяснят подменя ли се срокът на годност на продуктите. А производителите коментираха, че манипулиране от тяхна страна е невъзможно. „Гарантираме, че никой от нас не извършва такова нещо – производителят не е заинтересован да се отрови някой. Това би му довело щети. Така че това го прави някой друг по веригата”, коментира Яна Иванова от Сдружение „Храни и напитки”. В повечето случаи маркировката за срока на годност се поставяла автоматично още в завода при пакетирането на храните. А вариантите за означенията върху опаковките, според европейските правила, са два. Първият е при бързоразвалящите се продукти. Означението „най добър до” пък се поставя при продукти, които издържат по-дълго време.

„Срокът не указва безвредността, а докога производителят гарантира максимално добри качества на храната. След този срок храната остава безопасна, но може да промени своя цвят, вкус, мирис”, категорична е експертката от БАБХ.

Българите изхвърлят 700 000 тона храна годишно

При някои от опаковките маркировките за срок на годност са неясни. Едва 20% от потребителите у нас обаче правят разлика между различните означения, показват европейските проучвания. И затова на боклука отиват 670 тона храна, което означава, че всеки от нас изхвърля по 70 кг. Иво Димитров намира решение на проблема, като създава приложение, с което управляваме продуктите в кухнята си само с няколко клика на телефона. Софтуерът включва каталог на провизиите вкъщи, помощник при пазаруване в магазина и система за следене на срока на годност на храните. „Когато се планира готвенето, трябва да имаш абсолютно точна представа с какво разполагаш и кога на съответния продукт му изтича срокът на годност”, обяснява той.

Затова свърза каталога с продуктите вкъщи с виртуалния списък за пазаруване в магазина. По този начин в кошницата ни не попадат продукти, които вече имаме. А за тези, чиито срок изтича, приложението ни сигнализира. То разделя продуктите на различни групи спрямо бързината, с която се развалят, и ги маркира в различни цветове. Срокът на годност вече ще се вкарва в системата и чрез баркод, апокупките ще се споделят в цялото семейство. Така всеки може да намали количествата храна, които стигат от кухнята му до кофата, с 60-70%.

Очакваме и Вашите предложения за теми, както и сигнали, на e-mail: georgi.georgiev@ntv.bg и във Facebook: Georgi Georgiev Nova TV.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.