Пламен Георгиев определи тези твърдения като "компроматна атака"

Председателят на антикорупционната комисия Пламен Георгиев за първи път коментира изнесените данни за несъответствия между имотните му декларации и жилищните му придобивки. Нарече тази информация "компроматна атака". Георгиев се появи с охрана от НСО, защото получавал заплахи.

Не стана ясно защо председателят на антикорупционната комисия не е декларирал покривна тераса от 186 кв.м част от тризонета, в който живее. Същата е описана в молбата към Агенцията по вписвания като част от ипотечния кредит. Шефът на КОНПИ припомни, че не е вписал терасата като част от имота си (и съответно тя не е част от цената), тъй като става дума за общи площи, независимо че до нея се стига само по вътрешни стълби от неговия апартамент.

"Повече с глупости аз няма да се занимавам. Очевидно е, че това е компроматна атака и съвсем очевидно е кой я прави. Това са олигарси, които имат 198 млн. причини да водят тази компроматна война срещу комисията, от която те са проверявани. Хора, които притежават медии. Има хора, които на 20 и няколко години, в едни смутни времена, са придобили първия си милион незаконно. Затова аз няма да се обяснявам пред тях. Нека тези с незаконните средства се обясняват, не аз", категоричен бе Георгиев.

В доказателство на правотата си, Георгиев посочи, че никой не го е проверявал.

„Защо досега никой не подава сигнал да ми се направи проверка? Твърдят се какви ли не глупости. Нека се подаде сигнал до прокуратурата, нека да се подаде сигнал до парламента, нека да се подаде до нашата комисия. Има хиляди органи, които могат да се подадат”, каза той.

Комисията, управлявана от Георгиев, вече трябва да е проверила и неговата декларация за имущество и интереси. Ако се наложи обаче, може да се направи допълнителна проверка. Според Паскал Бояджийски, бивш член на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси има опция подчинени да проверяват шефа си.

„Законът предвижда, че лица, заемащи публична длъжност могат да си направят отвод, тогава когато се касае за техни интереси, това е една нормална процедура, предвидена от закона”, каза Бояджийски.

По скандала с апартаментите на властта, шефът на КПКОНПИ заяви още, че проверките продължават. Предстояло и снемането на обяснения от министри и заместник-министри по повод неяснотата с разрешението за строителство на високата сграда "Златен век" в столичния квартал "Лозенец".

От прокуратурата все още не са решили, дали ще се самосезират по казуса с имота на Пламен Георгиев.

ПИБ: Георгиев има добра кредитна история и коректно изпълнява задълженията си

"Пламен Димитров е клиент на "Първа инвестиционна банка" АД  още от края на 2000 г., като от месец март 2004 г. получава трудовото си възнаграждение по разплащателна сметка водена на негово име в банката. Димитров има добра кредитна история и коректно изпълнява задълженията си по сключените с банката договори". Това се казва в становище на "Първа инвестиционна банка" АД, изпратено до NOVA, въз основа на изрично писмено дадено съгласие от страна на Пламен Димитров и съпругата му Ирена Димитрова.

"На 30.03.2017 г.  Димитров е депозирал в банката искане за отпускане на ипотечен кредит в размер на 196 000 лв. за закупуване от него и съпругата му на недвижим имот, находящ се в гр. София, кв. Гео Милев , който е предложен да послужи като обезпечение по кредита. Искането е разгледано от Банката, както за целта  е извършена оценка на кредитоспособността на г-н Димитров, чиито доходи са достатъчни и покриват в двоен  размер предвидената по договора месечна вноска по кредита. Извършена е и оценка на предложеното обезпечение от лицензиран оценител, като при оценката са взети предвид действащите към момента на оценката пазарни цени на недвижимите имоти в София, включително и за района, в който се намира недвижимия имот. В предмета на оценката не са включени и не са били предмет на оценяване описаните в нотариален  акт, съставен през 2006 г., разглеждан при одобрение на обезпечението 186,57 кв.м. ид. части от тераса – плосък покрив на сградата, поради това, че същите представляват общи части от сградата и не могат да бъдат предмет на оценка и сделки с вещно-прехвърлителен ефект. Пазарната оценка, извършена от лицензирания оценител, включва единствено апартамента, заедно с тераса с площ от 47.99 кв.м. и не включва и не са взети предвид 186,57 кв.м. ид. части от тераса – плосък покрив на сградата. Предвид самоучастието на кредитоискателите г-н Димитров и съпругата му, което е над 30%  Банката е отпуснала кредит в размер на 189 500 лв. , който е по- нисък от първоначално искания размер на кредита, и която сума представлява  50 % от пазарната оценка на имота.

Крайната стойност на пазарната оценка на имота извършена от лицензирания оценител е в размер на 379 000 лв.. като в оценката се включват апартамента, заедно с тераса с площ от 47.99 кв.м. и не включва и не са взети предвид 186,57 кв.м. ид.части от тераса –плосък покрив на сградата", се казва още в становището на ПИБ. 

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА С ИМОТИТЕ НА ХОРА ОТ ВЛАСТТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.