Според тях сексът между мъже ще се наказва с убийство с камъни

Султанът на Бруней призова днес за "укрепване" на ислямското учение в страната му, в момент, когато влезе в сила ново законодателство, вдъхновено от шериата, включващо убийство с камъни за наказание на хомосексуализъм и прелюбодейство.

Промените в Наказателния кодекс на малкото султанство на северния бряг на остров Борнео обхващат престъпления, за които се предвижда смъртно наказание - изнасилване, извънбрачни сексуални връзки за мюсюлмани, грабеж и обида на мюсюлманския пророк Мохамед. По новия наказателен закон, базиран на ислямската религиозна и законова система на шериата, най-тежкото възможно наказание за хомосексуални действия е убийство с камъни. То е предвидено за случаи, когато, по преценка на съда, трябва да се приложи особено сурово наказание. Заплахата от смъртно наказание очевидно е насочена главно срещу хомосексуални мъже, макар специалисти да се съмняват, че екзекуции наистина ще се извършват.

Гейовете и лесбийките отдавна са дискриминирани в Бруней. Предишното максимално наказание за хомосексуален секс беше 10 години затвор. По новия закон за това престъпление ще се наказва и с бой с пръчки. Тези драконовски мерки, за които се обявява султанът Хасанал Болкиах, предизвикаха международни критики. Организацията "Хюман райтс уоч" нарече променения наказателен кодекс на Бруней "напълно варварски" заради "налагането на архаични наказания за действия, които не трябва дори да се определят като престъпни".

Холивудската звезда Джордж Клуни призова за бойкот на луксозните хотели, собственост на султана. В момента само Саудитска Арабия, Иран, Мавритания, Судан и Йемен имат закони, които наказват хомосексуалността със смърт, макар на практика такива присъди да не са били изпълнявани през последните години, според говорителката на ООН за човешките права Равина Шамда Сани. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.