Вицепремиерът Екатерина Захариева се срещна с главния прокурор и специалния съветник на президента на САЩ

Вашингтон обсъжда сделката за нови изтребители на Българската армия на фона на сериозно напрежение между Русия и САЩ. В речта си пред американския Конгрес генералният секретар на НАТО обяви, че Алиансът не иска нова Студена война, но знае как да се защитава, ако е необходимо.

Според Йенс Столтенберг Русия нарушава договора за ядрените оръжия. Нямало нови американски ракети в Европа, но руски - имало. „Не искаме надпревара във въоръжаването. Не искаме нова Студена война. Но не трябва да бъдем наивни. Споразумение, което се спазва само от едната страна, няма как да ни донесе сигурност”, коментира той.

Ново напрежение между НАТО и Русия

Генералният секретар на НАТО припомни и тезата си от София - трябва да сме готови за свят без договор договор за ограничаване на ядрените оръжия. В залата присъства и вицепремиерът  Екатерина Захариева. „Залата посрещна ген.сек като рок зведа! Никога не съм виждала подобно нещо. Прекъсваха го над 20 пъти за да ръкопляскат”, сподели външният ни министър.

Тя се видя на 4 очи с главния прокурор на щатите, както и със  специалния съветник на президента Тръмп. Темите - Енергетиката и превъоръжаване. Резултатът - ще искаме по-ниска цена за американските изтребители. Конкретни параметри все още няма. „Говорихме за Ф16. В момента сме в преговори. Ще има дойдат преговорни екипи от 4-те министерства, за да направим добра сделка и за двете страни. Ние да можем да купим най-модерният нов самолет, които се произвежда, а цената да може да бъде коригирана”, обясни още Захариева.

Соломон Паси: НАТО си дава сметка, че проблемът му е в Черно море

От Вашингтон се чуха упреци и към Турция - за руската техника. „Турция трябва да избере. Иска ли да остане критично важен партньор в най-успешния алианс в историята? Или иска да рискува сигурността на това партньорство, като взима такова безразсъдно решение, което подкопава нашия алианс?”, попита вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс.

Равносметката в края на деня: заплахи имало, но НАТО отговаря с най-значимото подсилване на отбранителните сили от десетилетия. Броят на частите за бързо реагиране били утроени.

НАТО ще засили присъствието си в Черно море

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.