Във Facebook има 90 милиона фалшиви профили

Ежедневен поток от милиони терабайта информация – за нас, за събитията в непосредствена близост, за света - до степен, в която традиционните медии вече са детронирани от социалните мрежи по посещаемост и аудитория. Обемът информация, който минава през Facebook, Twitter и Google не винаги гарантира истинска информация. Възходът на социалните платформи засили друг феномен – пропагандата и разпространението на фалшиво съдържание. 

„Фалшивите новини не познават граници. Искам да знам много повече какво се случва с фалшивите профили. Те са едно от средствата за разпространението. Ние днес знаем, че съществуват 90 милиона фалшиви профила във Facebook”, коментира еврокомисарят по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел.

Facebook пуска нови инструменти за прозрачност преди евровота

Повече от година преди евроизборите ЕК започна подготовка с пакет от мерки срещу фалшивите профили и подвеждащото съдържание в социалните мрежи. А към днешна дата, по-малко от две месеца преди евровота, Комисията отчита незадоволителен напредък в докладите на социалните платформи, които все още не споделят с какъв обем информация разполагат. А информацията, особено в дигитална среда, означава силно влияние.

Основното притеснения на европолитиците е, че преди изборите фалшивите профили  ще се  използват за насаждане на етническа омраза, страх от имигрантска вълна или други чувствителни за европейците теми. 

Facebook изтри хиляди фалшиви профили

За да се бори с дезинформацията, ЕК работи на няколко фронта. Сътрудничи си със специалисти в IT сектора, като иска от тях да разработят алгоритми, с които по-лесно да се разпознават фалшивите профили. Пари в борбата с фалшивото съдържание вече влагат и самите социални платформи. 

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.