Новият им дом е в Йордания

Над 50 животни в един от най-страшните зоопаркове в света успяха да се измъкнат от Ивицата Газа. По-голямата част от тях са в Йордания, където ще бъдат настанени в обширни пространства под грижите и контрола на организациите “Четири лапи” и “Al Ma’wa for Nature and Wildlife”.

И от домовете на хората, и от клетките на животните в размирната Ивица Газа на брега на Средиземно море лъха единствено страдание. Още на границата с Израел екипът ветеринари, спасители и журналисти са посрещнати от огромни бетонни огради и бодлива тел. На площ по-малка от землището на София работят 3 зоопарка. Този в Рафах е най-големият и най-старият. Дори кратка, 5-минутна разходка из това тъжно място говори много. Очевидно е, че животните оцеляват при изключително тежки условия - недостиг на храна, липса на лекарства.

Собственикът на зоологическата градина разказва, че прави всичко по силите си, но въпреки това скромните приходи от таксата за вход не могат да покрият издръжката на животните. Месеци наред обитателите на ръждясалите клетки са оставени на произвола на съдбата. Историята на двата възрастни лъва е сред най-драматичните. Те са доведени в Газа през тайните тунели, откъдето преминава нелегалния трафик. В момента величествените котки делят тясна и мръсна клетка.

В „Темата на NOVA” на 31 март: „Не/възможното спасение”

В зоопарка има още три малки лъвчета, които често се оказват гвоздей в програмата за забавление на местните. По тази причина в началото на годината именно този зоопарк си печели славата на един от най-зловещите в света. За да може да си играе с децата, едно от женските лъвчета е осакатено за цял живот. Ветеринарят в зоопарка е отрязал по брутален начин ноктите му. “Ясно се виждат лапичките им. Ноктите липсват. Осакатената женска ще страда цял живот. Ако трябва да направя сравнение, това е като да отрежеш на човек ноктите, заедно с част от пръстите.”, обяснява Джуно от екипа на организацията за защита на животните “Четири лапи”. 

Спасителната мисия в Ивицата Газа се оказва трудно изпитание. Освен цялата бюрокрация по извеждането на животните, екипът е принуден да чака търпеливо няколко дни местната власт да даде своята благословия. Тъй като времето е ценно, ветеринарите незабавно започват ваксинацията. “Животните са много стресирани. Здравословното им състояние е тежко. Вижда се, че са слаби, имат кожни проблеми. Изнервени са.”, обобщава Явор Гечев от българската централа на “Четири лапи”, докато помага на лекарите за 7-те котки в зоопарка.

Спасяват животните от най-зловещия зоопарк в света

Деликатна дипломация и трудни преговори с ръководството на “Хамас” - групировката, която контролира Газа. В края на краищата става ясно, че животните получават изходна виза от своя мъченически затвор. Новината носи д-р Амир Халил, ръководител на международната операция. “Можем да изведем животните. Имаме зелена зветлина да работим тук в зоопарка. Договорихме се и да потърсим трайно решение на проблемите със зоопарковете в района.”, обяснява човекът, осигурил извеждането на стотици животни от различни горещи точки на планетата.

Добрата новина поставя началото на луда надпревара с времето. За броени часове животните трябва да се прегледат и снабдят с чипове, да се натоварят в клетки и да се подготвят за дълъг път. От някои е необходимо да се вземат кръвни проби, за да се спазят строгите изисквания за международен транспорт на животни и да се предотврати разнасянето на опасни болести. Най-трудна се оказва тази операция с големия щраус. Борбата с птицата ангажира цял отбор спасители.

"Четири лапи" закри обявения за най-лош зоопарк в света (СНИМКИ)

Новият дом на почти всичките мъченици от клетките в Газа, е на около 250 километра от Ивицата Газа, в Йордания - в двете убежища под контрола на фондация “Ал Мауа”, в най-красивата планинска част на кралството.

Сама по себе си спасителната мисия е уникален подход в търсенето на траен мир в региона, обяснява Явор Гечев: “Постигнахме невъзможното и на други места по света - в Сирия, в Ирак. С нашите мисии поставяме на една маса хора, които по принцип не си говорят, а в реалния политически живот са люти врагове.” А след изморителните преговори с лидерите на “Хамас” доктор Халил е категоричен, че  всяка помощ за животните е помощ и за хората. “Искаме да запалим светлинка в тъмнината тук в Газа. Това, което правим е своеобразен призив за мир в региона.”, коментира той. 

Думите на Амир Халил са поредният силен аргумент пред всички правителства и политически организации, замесени в Израело-Палестинския конфликт и ясен знак, че мирът в тази част на света е крайно наложителен.

Новородени лъвчета в зоопарка в Ивицата Газа

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.