Вашингтон санкционира корабите на държавната петролна компания във Венецуела

В петък САЩ обявиха санкции срещу корабите на държавната петролна компания във Венецуела и компаниите, които я свързват с ключовия съюзник на Каракас - Куба, надявайки се да отрежат жизненоважни линии за президента Николас Мадуро. Това съобщи БГНЕС.

Вицепрезидентът Майк Пенс разкри последните мерки в опитите на Вашингтон да свалят от власт Мадуро, който все още се държи на власт повече от два месеца, и обеща допълнителен натиск върху Куба. "Петролът на Венецуела принадлежи на венецуелския народ", каза Пенс в реч в университета Райс в Хюстън.

Пенс допълни с неприкрита заплаха, че „Николас Мадуро би направил добре да не подлага на изпитания решителността на Съединените американски щати". "САЩ ще продължат да упражняват дипломатически и икономически натиск, за да постигнат мирен преход към демокрация," каза той. Министерството на финансите заяви, че е обявило 34 кораба на държавната петролна компания PDVSA за блокирана собственост, което означава, че САЩ ще забранят всички сделки с тях.

Това също е насочено към танкер, който доставя суров нефт от Венецуела до Куба, Despina Andrianna, както и две корабни компании, които притежават или регистрират кораба. Едната се намира в Либерия, а другата в Гърция, една от малкото западни държави, които подкрепят Мадуро. Пенс също намекна, че администрацията на президента Доналд Тръмп ще предприеме по-нататъшни действия срещу Куба, тъй като смята да позволи на изгнаниците да съдят държавата за имущество, конфискувано от комунистическите власти.

"През следващите седмици САЩ ще предприемат още по-сериозни действия срещу Куба. В тази администрация, обещавам ви, че винаги ще бъде Que Viva Cuba Libre," каза той, използвайки испанския израз за "Да живеем свободна Куба". Натискът върху Куба е рязка промяна в политиката в сравнение с предишната администрация на Барак Обама, който заяви, че дългогодишните усилия на САЩ да изолират острова са се провалили и възстанови дипломатическите си отношения.

Служител на администрацията на Тръмп, който говореше при условие за анонимност, каза, че САЩ оценяват, че Венецуела е доставила на Куба 50 000 барела на ден – критично количество за острова, който от своя страна осигурява сигурност, разузнаване и други услуги за Мадуро.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.