В Хисаря пък ще се изгражда компостираща инсталация

Министърът на околната среда и водите Нено Димов и кметовете на Хасково Добри Беливанов и Горна Оряховица Добромир Добрев подписаха договори за актуализация на общинските програми за подобряване качеството на атмосферния въздух.

По проектите ще бъдат изготвени актуални програми за период от пет години (2021-2025 г.), които адресират основните източници на замърсяване на атмосферния въздух на територията на двете общини. Фокусът е върху избор на адекватни към местните условия мерки за намаляване на замърсяването с фини прахови частици.

Общият размер на инвестицията по двата проекта е 361 хил. лв., осигурени изцяло от ОП „Околна среда 2014-2020 г.“. Срокът за изпълнение на дейностите е 18 месеца.

Във вторник министър Димов подписа още един важен договор - с кмета на Хисаря Пенка Дойкова, за изграждане на компостираща инсталация. По проекта ще се построи съоръжение за преработка на разделно събрани зелени и/или биoразградими отпадъци, образувани на територията на общината.

Компостиращата инсталация е с капацитет близо 3000 тона годишно разделно събрани градински отпадъци от домакинства и зелен отпадък от поддръжката на общински площи. Съоръжението ще обслужва над 10 000 жители. Предвижда се изграждане на съпътстваща инфраструктура и доставка на мобилно оборудване.

Общият размер на инвестицията е близо 3,4 млн. лв. Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ осигурява безвъзмездна финансова помощ в размер на 2,5 млн. лв. Срокът за изпълнение на проекта е 19 месеца.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.