Армията е решила да разпусне правителството на страната

Суданските военни задържаха бившия министър на отбраната на Судан Абдурахим Хюсеин, членовете на личната охрана на президента Омар ал-Башир, лидерът на управляващата партия "Национален конгрес" Ахмад Харун и бившият вицепрезидент Али Усман Тах. Причината - евентуален военен преврат в страната, предаде БГНЕС. Преди повече от 10 години Международният наказателен съд издаде заповед за арест на бившия губернатор на Северен Дарфур, Ахмад Харун, за военни престъпления.

Предстои затваряне на международното летище в столицата на Судан.

Суданската армия е решила на извънредно заседание да премахне от всички постове президента Ал-Башир и да разпусне правителството на страната. Армията ще обяви създаването на военен съвет, който ще ръководи страната по време на преходния период до една година.

Суданският президент се измъкна от международното правосъдие

Военните контролират и телевизията в страната, а армията обещава да направи "важно изявление" в близко бъдеще.

Протестите в Судан продължават от около четири месеца, като започнаха с искания за понижаване на цената на хляба, но постепенно доведоха до лозунги за промяна на политическия режим на Омар ал-Башир, който е на власт от 30 години. В хода на демонстрациите, според опозицията и правозащитниците, около 60 дпротестиращи са били убити, стотици са ранени, а няколко хиляди - задържани.

Миналия уикенд хиляди демонстранти излязоха по улиците на Хартум и други градове, за да поискат оставката на президента. Демонстрантите се събраха пред сградата на Генералния щаб на армията в Хартум, за да призоват военните "да поемат страната на народа и да постигнат свалянето на президента". В редица райони на града започнаха сблъсъци между демонстрантите, подкрепяни от някои военни, и силите за сигурност.

През последните седмици центърът на протестите в Судан се измести в строителен комплекс на Министерството на отбраната, недалеч от президентския дворец, пред който има постоянен лагер със стотици протестиращи, пребиваващи там ден и нощ.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.