До момента южната ни съседка е получила над 280 милиарда евро от своите партньори в еврозоната и МВФ от 2010 година

Гърция се опитва да сключи сделка този уикенд, за да изплати по-рано около половината от заемите си, получени от Международния валутен фонд (МВФ). Това е опит от страна на Атина да облекчи тежестта по обслужването на лихвите по кредитите, съобщава в. „Катимерини“, цитиран от БГНЕС.

Заемите от МВФ, които Гърция получи под формата на няколко спасителни програми от 2010 година, струват на страната по около 5% на годишна база и в момента тези лихви са по-високи от реалните на пазара, където облигациите с 10-годишен падеж се търгуват с около 3,3 процента лихва.

„Изплащането на задълженията към МВФ ще бъде договорено този уикенд“, заяви високопоставен официален представител, пожелал анонимност, по време на съвместното заседание на МВФ и Световната банка във Вашингтон.

КРАЙ НА СПАСЯВАНЕТО НА ГЪРЦИЯ: Как се промени животът там?

Според източника Холандия и Германия се противопоставят на този ход, тъй като се опасяват, че МВФ ще пожелае да прекрати периодичните проверки на състоянието на икономиката на Гърция и поетите от страната ангажименти за реформи, но няма да предприемат ответни действия.

„Ако получат уверения, че МВФ ще остане част от надзорния екип, те ще се откажат. А Гърция ще изплати около половината от задълженията си – 4-5 милиарда евро“, заяви официалният представител.

„Спасителният фонд на еврозоната, в който според правилата трябва да бъде възстановена цялата отпусната сума, вероятно ще позволи на Гърция да изплати част от задълженията си предсрочно с оглед на добрите показатели на икономиката й“, заяви шефа на Европейския механизъм за стабилност Клаус Реглинг. Според медийни публикации на 3 април гръцкото правителство е обмисляло емитирането на облигации в края на юни, за да събере средства за изплащането на дълга си.

Гърция е най-задлъжнялата държава в еврозоната, като дълговете й възлизат на 180 процента от годишното й производство и трябва да изплати около 9,3 милиарда евро на МВФ до 2024 година. Тези дългове са с 5%  годишен лихвен процент в сравнение с 0,9%, с които са обложени задълженията към другите държави от еврозоната, участвали в спасителния фонд за Атина.

ЕС препоръча да се прекрати процедурата за прекомерен дефицит на Гърция

До момента южната ни съседка е получила над 280 милиарда евро от своите партньори в еврозоната и МВФ от 2010 година. Към момента е изплатила над 15 милиарда евро краткосрочни заеми към МВФ.

Атина има в хазната си около 27 милиарда евро – пари, събрани от пазарите и от средства за неизползвани заеми. Тази сума ще й бъде достатъчна, за да я държи „на крака“ до 2021 година, без да й се налага да набира свежи пари от пазарите. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.