Разходката на зрящите из света на незрящите разбива предразсъдъци

Разгледай София без да я виждаш. Възможно е от няколко месеца. Идеята е на две незрящи момичета, които връзват очите на столичани и гостите на града, за да им покажат как изглежда техния свят.

Средата е позната, но усещането - ново. Разходката на зрящите из света на незрящите разбива предразсъдъци. И измества фокуси - от това, което виждаш, към това, което усещаш.

Ралица Чалова е на 27 години. Тя е част от фондация "Синергиа". Анита е на 30 години и също е част от Фондацията.

„Незряща съм, тъй като съм се родила в 7-я месец, поставили са ме в кувиоз, пуснали са силна доза кислород и оттам се е получило отлепване на ретината”, казва Ралица. Проблемът със зрението на Анита също е от кувиоз.

Незрящо момче изкачи връх Мусала

Това, че си незрящ, не значи, че си неспособен. Нито пък невидим. От няколко месеца Ралица и Анита опитват да учат на това. С така наречените "тактилни турове" из центъра на София. Изпробвани вече от над 100 души.

„Прегъваме я, завързваме я за очите на всички участници. Използваме също и нещо, което аз наричам „свързваща нишка”, тоест тя минава през цялата групичка, така че някой да не се изгуби”, казва управителят на фондация "Синергиа" Евгени Митева.

„Това, че не виждаш в момента, ти помога много по-добре да се съсредоточиш върху това, което усещаш с ръцете си”, посочва Ралица.

Да влезе в обувките на Ралица и Анита, може всеки. Срещу сумата от 15 лева. Средства, с които фондация "Синергиа" се бори онези 5% работещи незрящи да се превърнат в много повече.

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.