Създателят на сайта беше арестуван на 11 април от лондонската столична полиция в еквадорското посолство

„Уикилийкс“ отрече спекулациите, че е публикувал файлове като „застраховка“ и оказване на натиск срещу тези, които държат неговият основател Джулиан Асандж, съобщава „Спутник нюз“.

„Бележка: https://file.wikileaks.org не е нова публикация, не е застраховка, нито отговор на ареста на Асанж. Това е страница, където публикувани вече документи могат да се свалят, така че хората да ги разпространят, да имат достъп до тях офлайн или да използват суровата информация от тях. Тази страница съществува от години“, посочват в „Туитър“ от сайта.

Арестуваха съоснователя на "Уикилийкс" Асандж в Лондон (ВИДЕО+СНИМКИ)

Слуховете, че арестът на Асандж от полицията във Великобритания може да доведе до пускането в мрежата на още по-уличаващи документи се появиха още в началото на седмицата. Подобни действия в миналото бяха предшествани от изтичането на криптирани „застрахователни“ файлове, които бяха достъпни със специален ключ, оповестяван допълнително.

47-годишният Джулиан Асандж беше арестуван на 11 април от служители на лондонската столична полиция в еквадорското посолство по заповед, издадена от Уестминстърския магистратски съд на 29 юни 2012 г. за това, че не се е явил в съда, припомня БГНЕС.

Журналистика или не? "Уикилийкс" има сложен статут в света на медиите

Както заяви президентът на Еквадор Ленин Морено, страната е решила да му откаже убежище. През последните години основателят на "Уикилийкс" живееше в посолството на тази държава.

Асандж придоби известност след редица публикации, включително за американските военни операции в Афганистан и Ирак и за условията на задържане в лагера в Гуантанамо.

През 2010 г. основателят на Уикилийкс, когато американските власти се заинтересуваха от него, замина за в Швеция, където възнамеряваше да получи защита. Впоследствие той беше обвинен в сексуални престъпления, отговорността за която Асандж отхвърля.

Лондон решава за екстрадицията на Асандж в САЩ на 2 май

Шведският съд го включи в международен списък, след което беше задържан в Лондон, но освободен под гаранция. От 2012 г. Асандж се криеше в еквадорското посолство в британската столица.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.