България и Сърбия ще си сътрудничат в областта на ядрената енергетика

„Проектът АЕЦ „Белене“ е от стратегическо значение за региона на Югоизточна Европа“. Това каза енергийният министър Теменужка Петкова по време на XI-я Международен форум „Атомекспо 2019“, който се провежда в гр. Сочи, Русия. Освен до компаниите, проявили първоначален интерес към проекта, покана за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор е изпратена и до Република Северна Македония, Република Сърбия и Република Черна гора, поясни Петкова.

В рамките на визитата си в Русия енергийният министър разговаря с министъра на иновациите и технологичното развитие на Република Сърбия Ненад Попович. Двамата се обединиха около необходимостта да бъде стартирано сътрудничество между България и Сърбия в областта на ядрената енергетика. Българската страна запозна сръбските си колеги със следващите стъпки по процедурата за избор на стратегически инвеститор на АЕЦ “Белене”.

Китай и България - на среща в Дубровник

Република Сърбия предвижда изграждане на център за ядрена наука, технологии и иновации, информира министър Попович. По време на срещата стана ясно, че сръбската страна проявява интерес да се запознае в детайли с проекта за АЕЦ “Белене”, който ще стимулира икономическото сътрудничество в региона. Министър Попович подчерта, че неговата страна разчита на България да сподели своя 40-годишен опит в успешното развитие на атомната енергетика.

Премиерът участва в откриването на икономическия и търговски форум „16+1“

Министър Теменужка Петкова разговаря в Сочи и с Фредерик Леливър, старши вицепрезидент на френската компания „Фраматом“. По време на разговора той потвърди, че фирмата изготвя документация за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор по проекта „Белене“. След обявяването й в средата на месец март, през май предстои публикуването на документацията в Официален вестник на Европейската комисия. В момента материалите се превеждат на всички двадесет езика на общността. От датата на публикуването на обявата в Официален вестник тече срок от 90 дни, в който кандидатите могат да подадат необходимата документация. Според министър Петкова, индикативният срок да бъде структуриран проектът и да бъде избран стратегически инвеститор, е дванадесет месеца. До половин година се очаква и да бъде довършено лицензирането на определени дейности по проекта, каза още Петкова. По думите на Фредерик Леливър, в момента френската компания уточнява обхвата на дейностите, които би могла да изпълнява по проекта „Белене“.

Нов център в София поема общуването между бизнеса в Китай и Източна Европа

Министър Петкова и Фредерик Леливър обсъдиха и разработването на пътна карта за сътрудничество в областта на ядрената енергетика между България и Франция.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.