В клиниката в квартал "Връбница" са настанени 9 четириноги

Разкриха мащабна схема за боеве с кучета край София. Резултатът - близо 60 души в ареста и девет кучета, спасени от жестоките и доходоносни боеве.

След получен сигнал екипи на полицията се насочват към гориста местност над язовир "Искър", в землището на Панчарево. Там, в изоставена панелна постройка, част от бивш пионерски лагер, са открити две дървени арени, на които се провеждат незаконните боеве. Намеринте кучета са общо 9 на брой - 4 женски и 5 мъжки, на възраст между 2 и 5 години.

"Кучетата бяха приети в неделя между 9 и 10 часа вечерта. Извърших преглед. Бяха в добро състояние. Нямаха наранявания, които да изискват ветеринарно-медицинска намеса", обясни в ефира на "Здравей, България" д-р Габриела Пенкова, заместник-директор на „Екоравновесие”.

Близо 60 души са задържани за незаконни боеве с кучета

По думите й животните не са били агресивни, но са били стресирани при транспортирането и настаняването им в клиниката. Някои от тях били много слаби. По муцуните им имало стари белези, вероятно от сбивания с други кучета.

Заместник-директорът на "Екоравновесие" обясни още, че на нито едно от кучетата не е установен идентификатор – микрочип и няма как да се разбере кой е собственикът им. Служителите на институцията ще полагат грижи за четириногите, докато излязат становища по разследванията по случая. "Има готовност да бъдат настанени за оглеждане в приюта в Горни Богров, ако се наложи", обясни още д-р Панкова.

Продължава разследването след акцията срещу нелегални боеве с кучета

Според Явор Гечев от "Четири лапи" животните не са типични участници в кучешки боеве. "Прави ми впечатление, че ушите им не са изрязани. Бих предположил, че това са животни, използвани за т. нар. спаринг", обясни той. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

 

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес