По думите му няма пречка присъдата да се протестира

Заместник-главният прокурор Иван Гешев коментира пред журналисти присъдата на Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров, предаде БТА. Той заяви, че според прокурорите по делото, от формулировката на присъдата не става абсолютно ясно, че те са оправдани за получаването на подкуп и трябвало да се прочетат мотивите на съда, които ще излязат в срок.

По думите му няма пречка присъдата да се протестира и след това, когато мотивите са готови, протестът да се допълни. Прокурор Гешев каза, че "делото е учебникарски пример" за наличие на доказателства, които могат да проследят парите от човека, който ги дава през посредника до хората, които ги получават.  За строгостта на наказанието Гешев отбеляза, че законодателят е преценил подкупът в особено големи размери да се наказва от 10 до 30 години затвор. По думите му наказанието е около средния размер за Иванчева, а за другите двама около минимума.

Иванчева и Петрова ще чакат обжалването по делото си в сливенския затвор

Заместникът на главния държавен обвинител допълни, че въпреки наказанието да се доближава до това за убийство, което престъпление причинява много страдания на определен кръг хора, то "корупцията убива цялата ни страна, общество, убива бъдещето на децата ни и на пенсионерите, които не могат да си получават пенсиите, да получат качествено здравеопазване и социални надбавки".

Гешев коментира и екстрадицията на семейство Арабаджиеви от Испания, като каза, че тя е разгледана на първа инстанция и разрешена, а сега следва да се произнесе и горният съд. Той разказа още, че в част от откритите телефони при претърсванията на къщата, където бяха задържани Арабаджиеви, са открити данни за разследването и за опити то да се затрудни. По думите на Гешев на телефоните има снимка на документи, на наказателното дело и на Европейската заповед за арест. 

Осъдиха Десислава Иванчева на 20 години затвор

Открити са още анализ на конкретни лица от НАП - "кои са техни и кои не са, кои могат да им решат проблемите", допълни Гешев. Също така са търсели информация за съдиите по мерките на сина им, както и за самия него - адрес, семейство, работа. Заместник-главният прокурор отказа да коментира дали в НАП е открита пробойна по тези данни, но информацията щяла да се провери. "Пробойна има във всички държавни служби. Когато става въпрос за много пари натискът е голям, когато имаш много пари може да ангажираш много методи за въздействие", заяви Иван Гешев.

Спецпрокуратурата поиска по 20 години за подсъдимите по делото "Иванчева" (ВИДЕО+СНИМКИ)

За делото КТБ, по което продължава разпитът на основния свидетел Бисер Лазов, прокурор Гешев каза, че свидетелят обяснява механизма за източване на банката и практиките на престъпната група, ръководена от Цветан Василев. По думите му предстоят още много обяснения преди да се стигне до конкретните подробности - "до политиците, журналистите, социолозите, артистите, спортистите и др".

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си