Полицията очаква демонстрациите да продължат през следващите няколко седмици

Двама екоактивисти се покачиха на покрива на вагон от градската влакова железница в лондонския финансов квартал "Канари Уорф" през третия ден от протестни действия, които целят да накарат Великобритания да предприеме по-радикални мерки за предотвратяване на промените в климата, съобщават Ройтерс и БТА.

Групата "Бунт срещу унищожаването на природата" засили протестите си през последните седмици, като блокира Мраморната арка, Оксфорд съркъс и моста Ватерло и шокира законодателите с полугол протест в парламента.

Снимка: Getty Images

Общо 290 души бяха арестувани в понеделник и вторник, след като активистите блокираха някои от най-знаковите места в британската столица, а мнозина къмпингуваха в палатки по улиците. Групата се застъпва за ненасилствено гражданско неподчинение, за да бъдат накарани правителствата да намалят въглеродните емисии и да предотвратят глобална криза с климата, която ще предизвика масов глад, наводнения, горски пожари и социален срив.

Снимка: Getty Images

Мъж с тъмен костюм и жена с черно сако се качиха на покрива на влака на гара в "Канари уорф" и разпънаха плакат с текст: "Извънредна ситуация с климата. Действайте веднага." Някои пътници крещяха на двамата да слязат оттам, докато полицията пристигаше на място. Друг активист се залепи с лепило за един от влаковете.

Хиляди британски ученици на протест срещу климатичните промени (СНИМКИ)

Лондонската транспортна служба съобщи, че има незначителни закъснения по една от линиите заради "инцидент с пътник" на "Канари уорф".

Снимка: Getty Images

Групата "Бунт срещу унищожаването на природата" заяви, че такива действия са необходими, за да се стигне до промяна. "Както е и при стачка на работници, икономическото объркване е ключово при принуждаването на правителството да седне на масата и да преговоря по нашите искания", каза групата на сайта си.

Снимка: Getty Images

Кметът на Лондон Садик Хан вече призова протестиращите да не атакуват градската система за обществен транспорт."От ключово значение е повече хора да използват обществения транспорт, да вървят пеша или да се движат с велосипед, ако искаме да се справим с тази извънредна ситуация с климата", каза Хан.

Проучване: Климатичните промени се възприемат като най-голямата заплаха

Полицията съобщи, че очаква демонстрациите да продължат през следващите няколко седмици, и обеща да се намеси при необходимост.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес