На второ място се нарежда Пловдив

Гражданска инициатива измерва чистотата на въздуха в реално време. В петък сдружение "AirBG" представи обобщени данни от наблюденията си. Оказа се, че по време на отоплителния сезон, въздухът във Видин е бил най-замърсен.

В ефира на „Събуди се” доброволецът от "AirBG" Светослав Иванов заяви, че с настъпването на пролетта въздухът се е поизчистил. „Високите стойности на фини прахови частици определено са през зимата, в късните и ранните часове от денонощието. Според данните Видин е много, много замърсен град. От общо 160 денонощия отоплителен сезон цели 91 са били с повишение на фините прахови частици. Основният проблем е битовото отопление. На второ място по мръсен въздух се нарежда Пловдив”, каза още Иванов.

В кои градове въздухът е бил най-мръсен през отоплителния сезон?

„Медицинските проблеми варират в годината. Макар че фините прахови частици намаляват, трафикът и други източници увеличават замърсяването. През лятото се увеличава количеството на озон, който също е силно дразнещ. Проблемът със замърсяването на въздуха не е сезонен проблем”, коментира пулмологът Александър Симидчиев.

Градовете с най-добри показатели са Бургас и Стара Загора. Според експертите столицата ни не е в топ 3 на градовете с лошо качество на въздух.

Лошият въздух допринася за смъртта на над 14 000 души годишно в България, като най-честите причини за смъртността са сърдечните заболявания, пневмониите и инсултите. 

Повече по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.