Окръжните магистрати отмениха постановлението на Окръжна прокуратура – Кърджали

Съдът върна шофьорската книжка на Лютви Местан. Тя беше отнета от лидера на ДОСТ, след като го обвиниха в убийство по непредпазливост при автомобилна катастрофа. Инцидентът стана преди дни на пътя за „Маказа”. Впоред прокуратурата, докато управлявал колата си Местан е отнел предимството на друг автомобил. В него пътувало цяло семейство.При удара 6-месечното бебе почина, а родителите му пострадаха . Магистратите днес решиха, че престъплението, за което е обвинен Местан, е с нормална степен на обществена опасност, а и той няма опасност да извърши ново престъпление.

Отнеха временно шофьорската книжка на Лютви Местан

Съдът е приел, че единствения мотив, с който се обосновава постановяването на тази ограничителна мярка от прокурор при Окръжна прокуратура - Кърджали е, че същата се взема с цел да бъде осуетено извършването на друго престъпление от  Местан.

Лютви Местан е задържан заради катастрофата, в която загина 6-месечно бебе (ВИДЕО)

Mагистратите са приели, че разпоредбата от НПК не се прилага императивно при обвинение за извършено престъпление от такъв тип, а е законова възможност за временно отнемане на свидетелството за управление на моторно превозно средство.  "Преценката винаги е индивидуална, с оглед обществената опасност на разследваното деяние и обществената опасност на обвиняемия, като в настоящия случай от събраните до момента данни по делото не се установява разследваното деяние да се отличава с по-висока от типичната за този вид престъпления обществена опасност", се казва още в съобщението на съда. 

Според съдиите в обжалваното постановление няма яснота извършването на какво друго престъпление ще бъде осуетено с отнемането на свидетелството за правоуправление на обвиняемия. Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Съдът отмени гаранцията на Лютви Местан

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.