Медиците искат промяна на статута на лечебното заведение

Единствената детска болница у нас отново на протест. Лекарите заплашват с колективни оставки. Те продължават да настояват за смяна на статута на болницата в "Национална".

Така няма да им се налага да правят компромиси с лечението за сметка на парите. От Здравното министерство отказват да направят тази промяна. 

 

Педиатри протестират за по-добри условия на труд (СНИМКИ+ВИДЕО)

Протестът на лекарите, медицинските сестри, санитарите в педиатрията получи подкрепата на родители и пациенти. По време на протеста линейка докара поредния пациент, чийто живот трябва да бъде спасен. Лекарите се оплакват, че системата им пречи да лекуват.

За това искане от здравното министерство обещаха да поискат промяна. Но не можело да се смени статута на болницата.

“Това е много дълга процедура. Знаете, че по търговския закон се минава през ликвидация и тя трае от 3 до 30 години”, каза зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков.

"До 30 години може да трае единствено, ако насреща си имаш човек, който иска да я протака до 30 години", заяви д-р Адил Кадъм - СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев".

От здравното министерство уверяват, че със статут на "национална" ще бъде новата детска болница. Тя обаче ще бъде завършена след най-малко две години. Засега протестиращите са категорични, че недоволството няма да спре.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.