Те са били уловени в рибарски мрежи и това е причинило смъртта им

Рекорден брой мъртви делфини са изхвърлени по бреговете на Франция от Атлантическия океан през последните месеци, съобщава БГНЕС. От обсерваторията „Пелагиас“ съобщиха, че делфините са били уловени в рибарски мрежи и това е причинило смъртта им.

"Имаме около 1200 мъртви малки китоподобни по крайбрежието на Бискайския залив, от които повече от 90% са обикновени делфини", заяви биологът Оливие ван Канейт. Обсерваторията алармира, че броят на мъртвите делфини се увеличава всяка година от 2017 г. и предупреди, че видът може да бъде напълно унищожен в района.

Бразилия разследва мистериозната смърт на 80 делфина

"Имаше два пика в средата на февруари и средата на март, свързани с течения, които са по-силни по това време поради условията на ниско налягане", отбеляза Канейт, специалист по морски бозайници и птици.

Забраняват риболова в райони с популация на делфини

 

Обсерваторията предупреди, че около 85% от мъртвите делфини имат следи от случайно улавяне в мрежи, като в същото време отбеляза, че почти три пъти повече мъртви делфини вероятно дори не са били изхвърлени на брега.

Делфините и морски свине могат да бъдат уловени в риболовни мрежи и задушени, докато ловуват лаврак и меджид едновременно с риболовните флоти, особено през зимните месеци.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.