Станаха и няколко верижни катастрофи

Започна голямото пътуване след четирите почивни дни за Великден. Засилен е трафикът по магистралите „Хемус” и „Тракия”. Тежкотоварните камиони не могат да се движат по магистралите до 20:00 часа.

Очаквано трафикът на прибиране е по-спокоен отколкото на тръгване. Мнозина сляха празниците, което се отрази и на движението по магистралите. Не се стигна до опашки нито на „Хемус”, нито на „Тракия”.

Въпреки това от полицията предупредиха, че всички налични полицаи са на пътя, за да контролират и напомниха, че движението ще  бъде натоварено и във вторник сутрин в единствения работен ден преди предстоящия почивен 1 май.

Магистрала "Хемус"

Движението е допълнително затруднено заради продължаващите ремонти. Едната тръба на тунела „Витиня” на магистрала „Хемус” все още е затворена и трафикът е двупосочен в тази за Варна. Освен това се ремонтират общо четири виадукта.

„В първия от почивните дни организацията беше създадена, така че да помогне напускането на големите градове към вътрешността на страната, съответно сега е направено обратното нещо, за да подпомогне тези, които се връщат към големите градове”, обясни Илия Георгиев, ГД „Национална полиция”.

Въпреки натовареното движение през последните четири дни от полицията отчитат по-малък брой на катастрофите, сравнено с предходни години.

„За съжаление и тези празници не минаха без инциденти. Има настъпили 68 пътнотранспортни произшествия, при които има 98 пострадали и двама загинали, а шестима са с опасност за живота”, обясни Илия Георгиев.

Четири съоръжения се ремонтират и на магистрала „Тракия”. А най-натоварено през целия ден беше движението при Пазарджик.

На границата с Гърция ситуацията беше спокойна. Но трафикът се затрудни в участъка между Симитли и Железница.

Хиляди тръгват на път в последния почивен ден

Снимка: БГНЕС

 

Снимка: БГНЕС

Тежък трафик и по границата с Турция. През втората част от деня движението през контролния пункт „Капитан Андреево” значително се увеличи. На пункта работят около 70% от трасетата. Това, според Гранична полиция, е достатъчно да осигури бързото преминаване в последния почивен ден.

„Преминали са около 2000 автомобила през „Капитан Андреево” и около 80 автобуса”, заяви Илиян Георчев - началник смяна в Гранична полиция.

Огромната част от пътуващите отиват и се връщат в рамките на деня. Основната цел - евтино пазаруване.

За разлика от петък, когато чакането отнемаше по 5 часа, днес турските гранични системи работят. Има възможност и за отваряне на още трасета ако трафикът се увеличи още.

„Имаме възможност да пуснем и облекчени проверки, където за европейските граждани е с минимален контрол”, обясни Илиян Георчев.

Очаква се трафикът да бъде интензивен и през нощта заради многото автобуси, които традиционно се връщат по-късно.

От полицията напомнят, че карането в аварийната лента е забранено, а наказанията са – 3 месеца без книжка и глоба от 1000 лева.

Информация: Ивета Шилигарова, Димитър Иванов

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.