В Обнова е имало леден дъжд

Щети след бурята в Северна България. На много места по поречието на Дунав има пострадали сгради, десетки паднали дървета и отнесени покриви. А синоптиците предупреждаваха и днес за опасно силен вятър в 8 области по границата с Румъния, където вчера торнадо обърна автобус.

Щети за десетки хиляди левове след вчерашната буря, която мина през Централна Северна България и Североизточна България. Щетите в десетки населени места са отнесени покриви, изкоренени дървета, наводнени пътища, като в детската градина в русенското село Баниска. „Бурята започна около 3 часа. И като утихна, тръгнахме да обикаляме, да видим, какви поразии е направила. Идвайки тук останахме изненадани. Дърветата са пресечени на две. Добре, че е нямало деца, иначе щеше да настане суматоха – точно, когато децата в 3 часа са в следобеден сън”, обясни кметицата на селото Ангелина Начева.

ОПАСНО ВРЕМЕ: Кодове за поройни дъждове в следващите дни

Късмет са извадили и в силистренското село Искра. Там ураганният вятър е отнесъл покрива на местното училище.

„За 15 мин се случи. Силен ураганен вятър, който нанесе щети в двете населени места - село Искра и село Ситово. Сериозните щети са в основното училище  в село Искра. Целия покрив е разсипан от силния вятър, така че за четвъртък и петък ще спрем учебните занятия. Надяваме се с наши сили и с помощ от ведомствата да възстановим това училище”, разказа пред NOVA кметът на община Ситово Сезгин Алииибрям.

Учениците ще излязат във ваканция до идния вторник, за да бъдат отстранени щетите по покрива на училището. А застрахователи ще оглеждат десетките пострадали стопански постройки, чиито покриви също са били откъснати от силния вятър. „Нещо страшно беше. За минути ужас, затъмня на всякъде, не виждаш нищо, един шум и само хвърчат покривите. Хвръкнали ламарините чак на 300 – 400 метра, изолации, всичко. Навсякъде станало ужас”, коментира фермерът Турхан Карадай.

ЗАРАДИ СИЛНИЯ ВЯТЪР: Евакуация на училище, отнесени покриви и счупени прозорци (ОБЗОР)

Освен проливни дъждове и силен вятър, градушка удари и не малко села и градове. А в Обнова е имало леден дъжд. В повечето русенски села са наводнени дворове на къщи. А какви са материалните щети, нанесени на сгради и пътища ще стане ясно през следващите дни, когато започват огледите.

Най-силни са били поривите на вятъра днес в Русе, Оряхово и Разград. Там скоростта им достигна до 72 км/ч.  През тази нощ вятърът ще стихне. Най-топлият ден от седмицата ще петък. Драстични заоблачавания се очакват в  неделя.

Още подробности за времето у нас до края на месеца вижте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.