Стана ясно, че призналият за извършените престъпления е с български корени

Политически трусове в Кипър, заради серийния убиец от български произход. Министърът на правосъдието Йонас Николау подаде оставка под натиска на силно обществено недоволство, че полицията не е разкрила повече от 3 години мистериозните изчезвания на жени.

Четири жени бяха открити мъртви през последните три седмици. А полицията продължава да издирва още жертви на серийния убиец. Сред изчезналите са три българки, както и две момиченца на възраст 6 и 8 години. В изкуствено езеро близо до мина беше намерено тялото на още една жена - затворено в куфар.

Арестуван е 35-годишният военен Никос Метаксас. Той е с български произход.  Майка му е от Стара Загора, баща му - кипърец. Пред полицията признал за седем убийства. Намирал жените в онлайн сайт за запознанства, а след това ги удушавал, установи аутопсията. „Ужасно е, защото сме тук, за да работим. Тук сме, за да си изкараме прехраната, а никой не заслужава това. Нито една жена или момиче не заслужава това”, коментира  Лиса Джатаас.

Масовият убиец от Кипър е с български корени

Общественият натиск и обвиненията, че масов убиец е останал неразкрит години, принудиха министъра на правосъдието да подаде оставка.

„Всички преминахме през трудни дни заради тази безпрецедентна история. Човешко е. В личен и семеен план се измъчвах много - не заради това, дали ще подам оставка, а заради това, че невинните жертви и семействата им са тези, които плащат тежката цена за това престъпление”, заяви вече бившият правосъден министър Николау.

Намериха куфар с човешки останки в Кипър (СНИМКИ)

Пропуските в разследването вероятно ще вземат главата и на шефа на полицията в Никозия, пишат кипърските медии. Причината - близки на една от жертвите разказаха, че когато съобщили за изчезването й, полицията им казала, че вероятно е отишла в Северен Кипър, който е под контрола на Турция.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.