Асандж бе арестуван от властите на Великобритания на 11 април по искане на правителството на САЩ

Основателят на „Уикилийкс” Джулиан Асандж каза пред лондонски съд, че не иска да бъде екстрадиран в Съединените щати, съобщи Ройтерс, цитиран от Спутник и БГНЕС. Неговото изявление беше направено по време на изслушването по искането на САЩ за екстрадиране, което започна в 10:00 часа сутринта местно време в Уестминстърския магистратски съд.

„Уикилийкс”: Присъдата на Асандж е шокираща и отмъстителна

Междувременно РИА Новости съобщи, че Вашингтон не е предоставил пълна информация относно екстрадирането на лица, срещу които е подаден сигнал за нередности при изтичане на информация, поради което британският съд му е наредил да предостави документи до 12 юни.

По-рано същия ден говорителят на австралийското Министерство на външните работи и търговията заяви, че австралийското правителство ще продължава да предоставя консулска помощ на основателя на „Уикилийкс” Джулиан Асандж до момента на задържането му в Обединеното кралство.

Осъдиха Асандж на 50 седмици затвор (ВИДЕО)

Асандж бе арестуван от властите на Великобритания на 11 април по искане на правителството на САЩ. Понастоящем той е изправен пред екстрадиция в САЩ по обвинение в заговор за проникване в правителствен компютър за изтичане на класифицирана информация.

„Уикилийкс” от своя страна заяви, че САЩ искат да конструират дело за шпионаж срещу Асандж. Обвинението в шпионаж може да бъде наказано със смъртно наказание или доживотен затвор.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.