Посланието на посещението е „Мир на Земята”

Ирина живее с вярата от малка. Ходи на църква от съвсем малка и казва, че за нея това е семейство. И като в едно истинско семейство, подкрепата е важна. Нуждата от помощта на Ирина идва с новината, че папа Франциск ще посети България. Поставена е задача да се създаде лого със специално послание за важната визита.

„Бяхме помолени случайни хора, за които се знае, че по един или друг начин сме помагали на църквата, да покажем някакъв вариант. Нямаше дори мотив, нямаше нищо конкретно - просто лого за посещението на папата по начин, по който ние го разбираме, за да може да се разбере и как общността гледа на това събитие”, обяснява Ирина, която е учила графичен дизайн в чужбина.

Идеите започват да се раждат малко след това. „Още от началото стъпихме на правилния път. Идеята беше ръцете да държат някакъв глобус”, казва Ирина. Впоследствие на логото се появява и картата на Европа с акцент върху Балканския полуостров. Присъства и българският трикольор.

ПРЕДИ ПОСЕЩЕНИЕТО НА ПАПАТА: В Раковски текат последните приготовления за визитата

Когато Ирина започва да работи по логото, все още не се знае какво ще е посланието на посещението на папа Франциск в България. Но всички разговори се въртят около една дума – „мир”. И след разговори между Ватикана и тримата католически епископи у нас, се стига до решение - „Мир на Земята”.

Посланието е написано още преди 56 години в енциклика на папа Йоан XXIII - българският папа, както го наричат католиците у нас. Преди да оглави Светия престол, Анджело Ронкали прекарва 9 години в България като апостолически визитатор. Помага на католическата общност у нас и я обединява.

Логото за визитата на Франциск е изготвено за около месец. Вълнението за Ирина става още по-голямо, когато вижда, че нейното лого вече е част от различни символи и подаръци за главата на Римокатолическата църква.

За една година Ирина ще види папа Франциск за трети път. Веднъж по време на присинодалната среща, свързана с младежите, втори път - при една от неговите месечни конференции в Рим, а сега предстои и най-специалната среща – в родния й град Раковски.

Екипите на Новините на NOVA ще проследят всяка стъпка на папа Франциск на българска земя на 5 и 6 май – на живо от София, Раковски и Ватикана. За първи път българска медия ще бъде част от официалната делегация на Ватикана. Специален екип на телевизията пътува до Рим и обратно, за да покаже един различен поглед към тази историческа визита, а репортерът Методи Владимиров и операторът Димитър Василев ще проследят случващото се от първо лице. Най-интересните гости и публични личности ще коментират визитата в няколко извънредни предавания „Да видиш папата по NOVA“.

„Да видиш папата по NOVA“ с повече от 15 часа на живо и извънредни предавания в телевизионния ефир

ВСИЧКО ЗА ВИЗИТАТА НА ПАПАТА У НАС ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.