Църквата „Свети Михаил Архангел” е вторият храм, който папата ще посети по време на посещението си в града

Седмица преди посещението на папа Франциск в Раковски текат последните приготовления за визитата. В петък в града се състоя и генералната репетиция на децата, които ще получат първото си причастие от Светия отец.

Църквата „Свети Михаил Архангел” е вторият храм, който папа Франциск ще посети по време на визитата си в Раковски. В петък се проведе и първата репетиция на част от децата, които ще получат първо причастие от Светия отец.

„Темата на NOVA”: Различният папа

Общо 250 деца от цяла България ще получат първо причастие от папа Франциск. 50 от тях са от квартал“Секирово“ на Раковски.

В храма децата направиха първата си изповед, преди да получат първото си причастие. Признаха за  непослушанието и неуважението, което са проявили към родителите си.

„Едно удоволствие е да чуеш децата как са се подготвили, как знаят какво ще приемат. Това е един момент, може би, все едно, когато берем плодовете. През цялото това време, когато са идвали децата  и са учили нещата, те също са дали толкова много от себе си”, каза отец Румен- свещенослужител в църквата“Свети Михаил Архангел“ в Раковски.

Католиците в град Раковски отбелязват Великден

Песните, които децата подготвят за светата литургия, която ще отслужи папа Франциск, ще се изпълняват и с жестове. Помага им сестра Луиза, мисионарека от ордена на Бенедиктинтките. Тя е филипинка и от 15-години е в България.

В църквата на квартал „Секирово” текат последните ремонтни дейности. Тук ще е срещата на  папа Франциск с католическите духовници от България.

С над 700 знамена и лого на визитата, изработено от цветя, градът ще посрещне папата.

Булевардът, през който ще мине кортежът му, е окичен със знамената на България, Ватикана и Община Раковски. В града вече се продават сувенири и фланелки с лика на папа Франциск. Цената им е от 2 до 15 лева.

Най-вероятно папа Фрациск ще пристигне в Раковски с вертолет.

Екипите на Новините на NOVA ще проследят всяка стъпка на папа Франциск на българска земя на 5 и 6 май – на живо от София, Раковски и Ватикана. За първи път българска медия ще бъде част от официалната делегация на Ватикана. Специален екип на телевизията пътува до Рим и обратно, за да покаже един различен поглед към тази историческа визита, а репортерът Методи Владимиров и операторът Димитър Василев ще проследят случващото се от първо лице. Най-интересните гости и публични личности ще коментират визитата в няколко извънредни предавания „Да видиш папата по NOVA“.

„Да видиш папата по NOVA“ с повече от 15 часа на живо и извънредни предавания в телевизионния ефир

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.