Полет от Рим, срещи с президент, премиер, патриарх, публична молитва, реч и още една служба за мир по света

Папа Франциск дойде в България на официално посещение. Полет от Рим, срещи с президент, премиер, патриарх, публична молитва, реч и още една служба за мир по света. Това успя да направи главата на католическата църква за по-малко от ден в София. Той се срещна и с десетки обикновени хора, дошли да се докоснат до свещеника и човека Франциск.

През обектива на Олег Попов: Папа Франциск в България (ГАЛЕРИЯ)

СНИМКИ ОТ ВИЗИТАТА НА ПАПАТА У НАС ВИЖТЕ ТУК     

За първи път българска телевизия е част от официалната делегация на Ватикана. 70 журналисти от цял свят бяха допуснати в самолета на папата. NOVA успя да заснеме какво се случва в папския самолет, как се държи папата и какви бяха първите думи на Светия отец на родна земя.

ЕКСКЛУЗИВНО: От Рим до летище София - пътят на папа Франциск към България (ВИДЕО)

Папата на хората - първият на име Франциск, вторият на гости в България. Светият отец няма свой авиотряд, но за това пътуване ползва италианските авиолинии. Той взе със себе си 70 специално подбрани журналисти от цял свят.

След месеци подготовка за богатата програма да лети с папата от Ватикана за София тръгна екип на NOVA. И след запознанството, главата на римокатолическата църква получи подарък от нас - дървен просфорен печат от Северозападна България - от 1901 г. Използван е от българско християнско семейство за  освещаване на празнични пити, погачи и хлябове.

Какви подаръци получи папата у нас?

Премиерът подари на Светия отец икона, омофор, вечна роза и любимото на папата българско кисело мляко. Специално го подквасили в държавния институт и с личния подарък били на ръба на протокола.

Папа Франциск: България е мост между Изтока и Запада (ВИДЕО+СНИМКИ)

Демографската криза и бежанската вълна са сред основните предизвикателства за България, смята папа Франциск. В речта, която произнесе пред президентството, главата на римокатолическата църква призова страната ни да остане мирна и гостоприемна. Пред президентството беше официалното посрещане.

Президентът Радев посрещна папата на "Дондуков" 2 (ВИДЕО+СНИМКИ)

С церемония пред президентството, българският държавен глава посрещна папата, който е и държавен глава на Ватикана. Двамата разговаряха около 30 минути, както е по протокол, а след това Румен Радев представи на Негово Светейшество семейството си.

„Вашата държава винаги се е отличавала като мост между Изтока и Запада”, каза папа Франциск.

Моментът е исторически за България, смята папата. Страната се изправя пред последиците от емиграцията на 2 милиона българи.

„Спадът в раждаемостта, съчетан с интензивния миграционен поток, доведе до обезлюдяване и изоставяне на много села и градове. Освен това, България се сблъсква и с явлението на онези, които се опитват да влязат в нейните граници, за да избягат от войни и конфликти или от бедност, и се опитват да достигнат във всеки случай до най-богатите райони на европейския континент. Бих искал да ви насърча да продължите по този път. И на вас, които познавате драмата на емиграцията, бих си позволил да ви предложа да не затваряте очите, сърцето и ръката си – както е и във вашата традиция - към тези, които чукат на вашите порти”, каза папа Франциск.

„Ваше Светейшество, Вашето посещение в Република България е едно от най-значимите събития в нашата нова история. Споделяме общи грижи и тревоги - грижата за опазването на мира и тревогите за съдбата на милиони човешки същества, захвърлени на произвол и обречени на преследване, унижение, бедност, робство, сегрегация и терор”, каза президентът Румен Радев.

Папа Франциск беше посрещнат у нас не само с почести, но и с подаръци. На летище София, премиерът Бойко Борисов му поднесе икона, омофор, вечна роза и българско кисело мляко.

Президентът Румен Радев от своя страна подари на папата оригинално, ръчно изработено разпятие с резбовани флорални мотиви, които се вплитат, като детайли в централна част на българския възрожденски иконостас.

Това е официалния плакет за посещението на папата в България и Северна Македония. Изобразени са Йоан XXIII и Майка Тереза - българският папа и македонската светица. Това е подаръкът на папата за официалните лица.

Папата, от своя страна, подари на президента Радев документи и снимки, свързани с дейността на папа Йоан XXIII. На премиера Борисов подари медал с лика на Йоан XXIII и Майка Тереза.

За да видят папата на живо от сутринта към София се отправиха хиляди представители на католическата общност у нас. От Белене тръгнаха пет автобуса с поклонници, предвождани от отец Паоло Кортези.

Със силно символичен жест започна срещата между патриарх Неофит и папа Франциск.  След като се поздравиха Светия отец целуна енголпието с лика на Богородица, което носи българския патриарх. В разговорът между двамата духовни водачи не беше подминото разделението от хилядолетие между двете църкви.

„Нека кажем, че тук в престолнината на българската държава – София, носеща името на премъдростта Божия, ние винаги сме се борили за единството на света в Христа, защото единни християните ще са по-силни”, каза патриарх Неофит.

От своя страна папа Франциск остави послание православни и католици да бъдат обединени и заедно в молитвите си.

„Междувременно сме призвани да вървим и да действаме заедно, за да дадем свидетелство на Господ, по-специално служейки на най-бедните и забравени братя, в които Той присъства”, каза той.

В края на срещата папа Франциск подари на патриарха специално инкрустирана книга посветена на Св. Павел, а на корицата има кръст със скъпоценни камъни. От своя страна Светият Синод подари картина храм-паметника „Св. Александър Невски”. След размяната на дарове папа Франциск се отправи за мълчалива молитва в храма.

Очаквано Папата разчупи протокола и поздрави отблизо чакащите го вярващи.

Папата наруши протокола, разговаря с хората пред "Ал. Невски" (ВИДЕО+СНИМКИ)

Като последовател на делото на папа Йоан 23 , Франциск отправи молитвата "Царице небесна" пред иконата на Богородица от Несебър  - икона скъпа на така наречения Български папа, който я е носил до смъртта си.

В края на първия ден у нас - Папата отслужи католическа литургия под небето на София . Над 7000 души се събраха за службата на площад „Княз Александър I”.

Визитата на Папата започна при драконовски мерки за сигурност. Не бяха допуснати никакви сериозни инциденти около публичните прояви на папа Франциск. Целият център на столицата беше блокиран, а желаещите да видят Светия отец минаваха през щателни проверки. Само един човек събуди подозренията на службите за сигурност.

ЕКСКЛУЗИВНО: Арестуваха мъж с пистолет време преди началото на Светата литургия (ВИДЕО)

12 000 души са наблюдавали молитвата на площад „Княз Александър I Батенберг”, съобщиха от МВР. От полицията са организирали мобилен полеви щаб.  

10 души са припаднали по време на молитвата, но те веднага са били откарани в болница и им е оказана лекарска помощ, съобщиха по Спешна помощ.

Строги мерки за сигурност и в град Раковски, където очакват папа Франциск утре.

Репортери: Методи Владимиров, Велина Сашева, Мия Димитрова, Деница Суруджийска, Ина Гълъбова, Християния Червенкова и Ивомира Пехливанова

Екипите на Новините на NOVA ще проследят всяка стъпка на папа Франциск на българска земя на 5 и 6 май – на живо от София, Раковски и Ватикана. За първи път българска медия ще бъде част от официалната делегация на Ватикана. Специален екип на телевизията пътува до Рим и обратно, за да покаже един различен поглед към тази историческа визита, а репортерът Методи Владимиров и операторът Димитър Василев ще проследят случващото се от първо лице. Най-интересните гости и публични личности ще коментират визитата в няколко извънредни предавания „Да видиш папата по NOVA“.

„Да видиш папата по NOVA“ с повече от 15 часа на живо и извънредни предавания в телевизионния ефир

ВСИЧКО ЗА ВИЗИТАТА НА ПАПАТА У НАС ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.