Адеми подаде оставка след консултация с лидера на партията Африм Гаши

Министърът на културата Асаф Адеми подаде оставка. Адеми обяви решението си на пресконференция в централата на партия "Алтернатива" в Скопие, предаде БГНЕС.

Оставката, както каза той, се подава по здравословни причини и след консултация с лидера на партията Африм Гаши.

„Ние взехме решението заедно с лидера на "Алтернатива" Африм Гаши и други колеги от централното председателство. На последното заседание на централното председателство, проведено на 22 април 2019 г., помолих лидера и централното председателство да ми позволят да се оттегля от поста министър на културата. След моите обяснения и извинения, свързани със здравословни причини, централното председателство прие моето искане, но за да не се повлияе на изборния процес на президентските избори, решихме да я оповестим след края на процеса“, каза Адеми.

Пендаровски е новият президент на Северна Македония (ВИДЕО+СНИМКИ)

Той добави, че остава в партията си "Алтернатива", за да изпълнява задачите, които го очакват в бъдеще.

„Няма нужда да се крия или да се оплаквам от никого. Говорихме за справедливост и честност. Говорихме за прозрачност и се справях прозрачно. Говорихме за морал и управлявах с нулева корупция“, каза Адеми.

Папа Франциск: Македония е добра страна, най-красиви са мозайките с много цветове

Той съобщи, че е подал оставката си на председателя на правителството Зоран Заев и му е благодарил за коректното сътрудничество и, както каза той, до назначаването на новия министър ще продължи да изпълнява задълженията си.

Запитан дали оставката има нещо общо с "прочистването", обявено от премиера Заев, Адеми отговори, че напълно подкрепя обявените чистки и че е информирал министър-председателя за оттеглянето си от поста преди два-три месеца.

Асаф Адеми е вторият министър на културата в сегашното правителство, който се оттегля от длъжност. Преди него Министерството на културата беше ръководено от Роберт Алагьозовски.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.