Ледени късове съсипаха земеделска продукция

Гергьовденски бури удариха страната през последните 24 часа. Полетата побеляха в Западна България, около Перник и Благоевград. Ледени късове валяха и в Пловдивско - в районите на Раковски, Калояново и Житница. Градушка колкото орех падна в село Българене, Плевенско и нанесе тежки щети по къщите, унищожена е селскостопанска продукция.

„Нашата кооперация обработва около 3000 декара. Половината от тях са унищожени на 100%. Основните култури са пшеница, ечемик, слънчоглед и царевица. Възможно е царевицата и слънчогледът да се възстановят, но пшеницата и ечемикът – не. Загубите са огромни”, каза председателят на земеделската кооперация Момчил Караджов.

Силна градушка в Западна и Северна България (ВИДЕО+СНИМКИ)

По думите му застраховка има, но тя ще покрие само част от щетите. „Сигнализирал съм вчера и общинската служба в град Левски, надявам се и те да помогнат”, коментира още той.

„При мен 90% от посевите са унищожени, включително слънчоглед и царевица. Трябва да ги пресявам. Ще успея, ако намеря семена”, коментира един от земеделските производители и арендатори Момчил Минчев. Той няма застраховка на културите. "По-миналата година ги застраховах, случаят беше същият - наводниха се декарите и накрая получих само 7 лв. обезщетение. Няма никакъв смисъл, при положение че плащам 65 лв. рента и съм платил предварително. Ако Фонд "Земеделие" не се намеси, не виждам как ще се справя”, каза още Минчев.

СЛЕД УРАГАННИЯ ВЯТЪР: Щети за десетки хиляди левове в Северна България (ОБЗОР)

„Абсолютно всичко в цялото село е унищожено. Землището ни, което е 25 000 дка, е унищожено. Тепърва предстои да подадем жалби, тъй като вчера беше празничен ден. От днес ще търсим съдействие от съответните органи”, коментира кметът на Българене Симеонка Мусакова.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.