Според президента Жаир Болсонаро, улесненият внос се прави с цел "стимулиране на конкуренцията и по-високо качество и безопасност"

Бразилия направи по-лесно придобиването на оръжие от граждани. Президентът Жаир Болсонаро подписа указ, който премахва част от ограниченията пред притежанието, носенето и вноса на огнестрелни оръжия, съобщава БГНЕС. Членове на конгреса, лобисти и индустриалци, бяха обиколили Болсонаро и след като президента подписа указа, започнаха да ръкопляскат и да правят с пръсти знаци, подобни на стрелба с пистолет.

Бразилската полиция застреля осем души в Рио де Жанейро

Бразилия е една от държавите с най-високи нива на убийства и критици на решението се опасяват, че допълнителни оръжия по улиците ще влошат положението.

"Винаги съм казвал, че безопасността на обществото започва от дома", обяви Болсонаро при подписването на указа в столицата Бразилия.

В документът се казва, че членуващите в клубове по стрелба и ловците ще могат да пътуват с оръжията си, а всеки с разрешително да притежава огнестрелно оръжие ще има право да купи до 5000 патрона годишно.

Военните разходи в света - най-високи от 20 години насам

Освен това в указа се казва, че вносът на оръжия и муниции от чужбина ще бъде "дебюрократизиран", което отговаря на исканията на чуждестранните компании за оръжия, които се интересуват от 200-милионния бразилски пазар.

Според Жаир Болсонаро, улесненият внос се прави с цел "стимулиране на конкуренцията и по-високо качество и безопасност".

През 2017 г. в Бразилия бяха извършени 64 000 убийства. Това са нива от около 310 убийства на 1 милион население, което е 3 пъти повече, от считания за ООН праг на висока престъпност.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.