От 13-години тя шие църковни одежди

Три месеца е продължила изработката на един от ценните подаръци за Папа Франциск - тържественият омофор, с който той отслужи тържествената литургия в неделя следобед в София.

Омофорът е дело на жена, която е експерт в изработването на църковни одежди. „Сбъдна се една моя мечта. Преди години бях на посещение във Ватикана. Като влязохме в базиликата „Свети Петър“, аз лично на глас си пожелах един ден папата да сложи моя дреха и целият свят да го види”, казва  Нина Димитрова.

Тя получила поръчката за изработването на омофора от премиера Бойко Борисов и от Дирекцията по вероизповеданията. От 13-години тя шие църковни одежди. Занаят, който усвоила в Гърция. Тъй като не е католичка, се наложило да изучи каноните на Ватикана. Ушиването й отнело три месеца.  Помагал и екипът й. „Ръчната изработка е малко по-специфична. Тя се прави върху плат, но първо се прави скица на самото изображение едно към едно как ще изглежда. За да се получи този релеф, тази уникалност, в случая е сложен картон, който са залепя върху самата хартия и започва самият конец да се облича със златна нишка”, казва още Димитрова.

Папа Франциск: Патриарсите, с които се срещнах, наистина са глас Божий

Размерите на папата взела на око по негови снимки. Нина признава, че умишлено нарушила канона, за да остави спомен на Светия отец от посещението му в България „Включихме и кръстове, които са символ на всички православни църкви. Също имам вмъкната роза, като символ на България и любовта. Всички знаем, че розата е символ на любовта”, казва Нина Димитрова.

Шивачката не повярвала, че папата ще облече тържествената одежда веднага след пристигането си. „Даже се разплаках от радост”, допълва тя.

Асеновградчанката извезала с позлатен конец и двете икони, подарък за Франциск – на братята Кирил и Методий и Светците Петър и Павел.

През обектива на Олег Попов: Папа Франциск в България (ГАЛЕРИЯ)

А преди да боголслови децата в Раковски, папата получи огромна икона на Света Богородица. „Тя е от лекарите на Пловдив, за да закриля и пази лекарите в България и целя свят”, казва председателяг на БЛС- Пловдив Георги Кръстев.

ВСИЧКО ЗА ВИЗИТАТА НА ПАПАТА У НАС ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.