Децата от Раковски останаха в сърцето на Светия отец

След 46 часа на българска земя, четири полета, десетки срещи и молитви,  не духовниците и политиците, а децата от Раковски останаха в сърцето на папа Франциск. Първото причастие на 249-те българчета остава като един от най-запомнящите се моменти за светия  отец, сподели самият той в края на тридневната балканска визита.

А репортерът ни Методи Владимиров , имаше шанса да бъде част от официалната делегация на папата заедно с оператора Димитър Василев.  „След три неуморни дни и въпреки дългите часове на крак, различният папа отдели специално внимание на всички журналистите на борда

„Бих искал да кажа нещо - в какво намерих най-голяма утеха и какво ме впечатли най-силно. Едното е свързано с бедните в Македония, в Мемориала, посветен на майка Тереза. Там имаше много бедни хора. Другото - първото причастие в България. Спомних си 8.10.1944 – моето първо причастяване. Пеехме „О, свети олтаре, пазен от ангелите....“.  Видях децата, които се отварят пред живота, наясно с избора за това тайнство.   Силно преживяване за мен. Почувствах, че тези 249 деца са бъдещето на църквата, че са бъдещето на България”, сподели главата на Римокатолическата църква.

Папа Франциск: Патриарсите, с които се срещнах, наистина са глас Божий

Папа Франциск разказа, че дължи силата си на Господ, а по време на тежките срещи просто забравял за себе си. „България е нация с вековни традиции. Македония - също има вековни традиции, но е млада държава”, коментира той.

Засилен беше интересът на чуждите медии около обтегнатите отношения с православния свят. „Искрено мога да кажа, че патриарсите, с които се срещнах, наистина са глас Божи, те са Божи чада. Партиарх Неофит е Божи човек”, заяви още той.

Приключи тридневното апостолическо пътуване на папа Франциск

И докато за българските медии, това е първият в историята на борда на Папски полет, част от колегите ни отбелязаха 100-ното пътуване с папата. А той отново разчупи протокола. „Рози от България, спомен от стотното ви пътуване. Много силно усетих тези моменти. Благодаря много! Молете се за мен”, призова папата.

Вижте разказа на Методи Владимиров във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.