Светият отец завърши визитата си в Скопие

Приключи тридневното апостолическо пътуване на папа Франциск.  За първи път в историята Папа пристигна на македонска земя. Приветстван от първите мъже в държавата и при изключителни мерки за сигурност, Папа Франциск тръгна из Скопие, за да стигне до къщата на Майка Тереза и да се види с първите мъже в държавата.

Хиляди хора посрещнаха папата на площада за свещена молитва.

„На всяка възраст можем да мечтаем. Така че мечтайте! И мечтайте с размах”, призова папа Франциск.

Папа Франциск кацна в Северна Македония

КРАЙ НА ВИЗИТАТА: Папа Франциск излита от София за Скопие

Папа Франциск: С огъня на любовта да разтопим леда на войната (ВИДЕО)

С надежда, Светият отец спомена и евентуалното членство на Северна Македония в ЕС

„Нашият свят е уморен и разделен. Можете да бъдете изкушени да го държите така, но колко силно чувате Думите на Господ: Блажени са миротворците!”, каза Светият отец.

За мир заговори и премиерът Зоран Заев. Според него за европейския път на Македония са помогнали договорите в Гърция и България.

„За нас наистина е огромна чест. Вярвам, че колкото и страни да има на Балканите, посещението дори на две от тях е сигнал за останалите. И друго – подписването на Договора за приятелство, подчертавам, приятелство и добросъседство  и подписването на Договора от Преспа с Република Гърция – наистина на мен това ми дава кураж, че трябва да се подписват договори. Трябва да се подписват договори, да си подаваме ръка и да се градят приятелства, защото нито без договори, нито без приятелства, гражданите могат да видят по-добър живот на Балканите”, каза Зоран Заев.

По време на среща в президентската вила президентът на Северна Македония Георге Иванов подари на папа Франциск резбован албум с авторски фотографии от християнско-културното историческо наследство на страната.

Посещението на Светия отец премина при изключителни мерки за сигурност и без инциденти.  Официалната делегация се връща във Ватикана.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.