Това е невидимата болест или болестта на сините устни, обясняват експерти

'Много малко хора могат да се поставят в ситуацията на пациент с пулмонална хипертония, защото всяко движение на един такъв болен е невероятно усилие. Имаш моменти, в които ти мислиш как да си направиш маршрута". Това заяви Наталия Маева от Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония в ефира на "Плюс-Минус.Коментарът след новините" за усещането да бъдеш с такава болест.

Маева обясни, че човек се замисля за това колко думи да изрече, защото според нея, това зависи от кислорода в белите дробове.

Първите двама пациенти от чакащите за белодробна трансплантация вече са във Виена

Д-р Любомир Димитров от Отделение  по детска кардиология в Националната кардиологична болница отбеляза, че за лечението на това заболяване се изисква комплекс от лекари от различни специалности, които да работят в един тим. По думите му белодробната хипертония не е едно заболяване.

НАДЕЖДА ЗА ЖИВОТ: Има ли напредък за чакащите белодробна трансплантация?

"Това са много заболявания, които имат общ симптом. Пациентите с този проблем са много повече от статистиките. Заболяването започва внезапно", обясни д-р Димитров.

Според него при това заболяване хората чувстват умора. "Най-лесно ми е да обобщя симптомите на белодробната хипертония с едно изречение - необичайна умора при обичайни физически усилия", каза още д-р Любомир Димитров.

По думите му страшното при тази болест е, че тя засяга млади хора в най-дейната им възраст между 30-40 години. "Това обаче е едно заболяване, за което няма превенция", добави д-р Димитров.

Повече по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.